Nezavisni britanski istraživački centar Resolution Foundation, objavio je nove podatke koji nam otkrivaju gde je u Evropi najskuplje stanovati, kao i u kojoj zemlji ljudi najviše troše na stanovanje.

Vodeće mesto zauzela je Finska, a ovu skandinavsku zemlju u stopu prati Velika Britanija. Stanovnicima i stanovnicama Finske 24%  ukupnih troškova ode na stanovanje, što je daleko više od proseka Evropske unije, koji iznosi 15% odsto od ukupnih troškova.

Prilikom prikupljanja podataka kombinovani su troškovi plaćene zakupnine - sa procenom troškova koje bi vlasnici stanova platili ako bi iznajmili svoj dom na otvorenom tržištu – poznatom kao "pripisana renta".

S druge strane, stanovanje u Poljskoj sa procentom od 6 odsto od ukupnih rashoda domaćinstva, ima najniži udeo u ukupnoj potrošnji, u odnosu na bilo koju drugu zemlju koja pripada Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj.

Gde je najviša cena stanova?

Cena stanova je najviša u Velikoj Britaniji, dok se Poljska i Grčka nalaze znatno ispod proseka OECD-a.

Cene nekretnina su najviše porasle u Turskoj. Brojevi pokazuju da su cene kuća u ovoj državi 12 puta veće nego pre devet godina. Taj podatak stavlja stan u Istanbulu u tesnu konkurenciju sa stanovima u Parizu i Londonu, koji tradicionalno važe za skupe.

Turskoj je za petama Mađarska, gde su cene nekretnina za 166 odsto više nego 2015. godine.

Među državama članicama OECD-a, zemlje severne Evrope, kao što su Švedska i Finska, zabeležile su najmanju promenu, sa više od 4% povećanja nominalnih cena stanova od 2015. godine.

Borba protiv rastućih cena nekretnina 

Rastuće cene nekretnina i kirija - uglavnom zbog sve veće potražnje stranih kupaca i kontinuiranog ekonomskog rasta.

U nedavnoj anketi Euronews-a birači na budućim evropskim izborima su kao najveći problem istakli upravo rast cena. Čak 68 odsto ispitanika taj problem izdvojilo kao prioritet.

Kakva je sitaucija u Srbiji?

Prema pisanju portala Mondo.rs, prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u drugom polugodištu 2023. godine iznosila je 207.103 dinara (1.770. evra), što predstavlja smanjenje od 4,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se od 48.344 dinara po metru kvadratnom u Bujanovcu do 495.981 dinar u beogradskoj opštini Savski venac.

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima opala za 2,9 procenata u odnosu na drugo polugodište 2022. godine i iznosila je 307.398 dinara po metru kvadratnom.

Prema pisanju Monda, i cene kirija u Beogradu padaju.

Tokom prošle godine su u Srbiji su cene iznajmljivanja dostizale nerealne iznose nakon nekoliko talasa dolaska ruskih državljana u našu zemlju.

U toku najvećeg pika cena bilo je moguće da se izda stan od 80 kvadrata na Altini u Beogradu za čak 1.500 evra.

Stručnjaci tvrde da ovo više neće biti moguće budući da su cene već počele da padaju.

Stanovi od 50 kvadrata sad mogu da se nađu po mesečnoj ceni od 300 do 500 evra.

(M.A./EUpravo zato, Mondo.rs, Euronews.com)