Američka banka Vells Fargo otpustila je više od nekoliko radnika zbog navodne "simulacije aktivnosti na tastaturi", u pokušaju da prevare svog poslodavca da on pomisli da oni rade.

Zaposleni su "otpušteni nakon razmatranja navoda u vezi sa simulacijom aktivnosti tastature koja stvara utisak o aktivnom radu", navodi se u podnesku dostavljenom Regulatornoj upravi za finansijsku industriju, piše Gardijan.

U podnesku, koji je objavio Blumberg, ne otkriva se da li je dotično osoblje koristilo kućne ili kancelarijske računare.

Inače, Vells Fargo na svom sajtu ukazuje da prihvata fleksibilan rad, navodeći da mnoge njegove korporativne uloge daju osoblju mogućnost da "nekim danima rade od kuće, a drugim u kancelariji".

U Americi su ovog meseca stupila na snagu nova pravila koja podrazumevaju da kancelarije koje brokeri koriste za rad od kuće moraju da se pregledaju svake tri godine, piše Kurir. Neke velike kompanije koriste sve sofisticiranije alate za praćenje zaposlenih otkako se rad na daljinu proširio tokom pandemije. Takve usluge mogu da prate pritiske na tastere i pokrete očiju, prave snimke ekrana i beleže koje su web lokacije posećene.

Portparol kompanije je rekao da Vells Fargo tretira zaposlene po najvišim standardima i ne toleriše neetičko ponašanje.

Uređaji ili softver koji se koristi za simulaciju aktivnosti kompjuterskog miša, poznati kao pokretači miša ili džigleri miša, široko su dostupni na Amazonu za oko 10 evra, a za mnoge od njih se tvrdi da ih je nemoguće otkriti. Dizajnirani da spreče da računari uđu u režim spavanja, uređaji rade tako što simuliraju normalno kretanje miša.

Firma radi i u Evropi

Podsetimo, banka Vells Fargo na neki način posluje i u Evropi. Naime, bankarske usluge ove kompanije se pružaju preko Vells Fargo Bank International (VFBI), koju direktno reguliše Centralna banka Irske, i Vells Fargo Bank, N.A. London Filijala, koju je ovlastila Agencija za prudencialnu regulativu (PRA) i regulisala je Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) i PRA.

Da li se u Evropi radi od kuće?

Inače, otprilike 10,2 odsto svih radnika u EU između 15 i 65 godina starosti uglavnom radi od kuće, prema podacima Eurostata za 2022.

Irska je imala najveću stopu zaposlenih koji su obično radili od kuće 2022. godine, 25,3 odsto. Sledi 23,1 odsto u Finskoj i 18,1 odsto u Švedskoj. Rumunija je bila na dnu liste, sa 1,4 odsto, dok je Bugarska prijavila sličnih 1,6 odsto svoje radne snage.

Holandija je prednjačila u svim državama članicama sa 39,2 odsto ispitanika koji su rekli da ponekad rade od kuće, daleko nadmašivši drugoplasiranu Švedsku sa 26,7 odsto i Luksemburg sa 22,4 odsto. Samo 2,6 odsto radnika u Letoniji iznelo je istu tvrdnju, sa Bugarskom sa 2,8 odsto i Rumunijom sa 2,9 odsto.

(EUpravo zato/Gardijan/Kurir)