Proizvođač električnih aparata za domaćinstvo Miele namerava da u Nemačkoj otpusti 1.300 radnika, što znači da će svaki deveti radnik ostati bez posla.

Najavljeno je potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, koji će važiti od avgusta ove godine do decembra 2028. godine, kao i ulaganje od pola milijarde evra. Kako bi se otpustio navedeni broj radnika, potrebno je pripremiti uslove za isplatu otpremnina i odlazak u prevremenu penziju. Međutim, tvrdi se da do kraja 2027. neće biti otpuštanja.

Kako javlja nemački Tagešau, Miele je u teškoj situaciji. Tokom pandemije koronavirusa imao je izuzetnu prodaju, dok je nakon završetka pandemije znatno pala. Lani je prodaja kompanije koja zapošljava 22.700 ljudi širom sveta smanjena na gotovo pet milijardi evra, prenosi Seebiz.

Većina otkaza biće u nemačkom gradu Guterslohu, gde Miele ima svoje sedište i fabriku, navodi se. Fabrika za proizvodnju veš mašina sa 700 radnika biće preseljena iz spomenutog grada u Poljsku, dok će 600 radnika u ostatku Nemačke ostati bez posla. Sindikalisti tvrde da je bilo nemoguće uveriti Miele da odustane od preseljenja i zatvaranja proizvodnih pogona.

Smatraju da su izdašnim otpremninama i drugim socijalnim mehanizmima uspeli "da izvuku nešto" za radnike koji će dobiti otkaz.

(JA/Eupravo zato/Seebiz)