U Nemačkoj čistačice primaju oko 1.000 evra manje od prosečne plate.

Dok druge industrije poput IT-a nude znatno unosnije plate, osoblje za čišćenje uveliko zaostaje.

Ni u jednoj drugoj profesiji radnici ne zarađuju tako malo kao u sektoru čišćenja. U tom sektoru prosečna mesečna bruto plata iznosi 2.493 evra, podaci su Saveznog zavoda za statistiku, navode nemački mediji.

Na drugom mestu najmanje unosnih zanimanja su poljoprivredni poslovi sa prosečnom platom od 2.531 evra.

Na trećem mestu nalaze se zanimanja u turizmu, hotelijerstvu ili ugostiteljstvu. Prema brojkama, prosečna plata ovde je 2.634 evra mesečno. Prosečna bruto plata u Nemačkoj iznosi 3.698 evra.

“Ako ljudi koji igraju ključnu ulogu u održavanju ove zemlje rade zarađuju preko 1.000 evra manje od prosečne plate, onda to nema nikakve veze s poštenim učinkom”, rečeno je iz levičarske stranke BSW.

Opozicionari traže veće plate i više korišćenja kolektivnih ugovora.

Podaci se odnose na april 2023. godine i prosečne bruto plate za puno radno vreme bez posebnih naknada, regresa i božićnih bonusa.

Prema statistici, najmanje su zarađivali pomoćni radnici u poljoprivredi s mesečnom platom od 2.154 evra, čistačice s 2.527 evra i magacioneri s prosečnom mesečnom platom od 2.832 evra.

Kada tražite spremačice za kuću satnice variraju. Samozaposlene čistačice mogu se rezervisati na različitim platformama za oko 13 do 26 evra. Tačna procena plate je u ovom sektoru teža nego kod stalno zaposlenih, jer se čišćenje u privatnim kućama često obavlja na crno.

čistači čiste stepenište u Berlinu
JENS KALAENE / AFP / Profimedia 

Piloti zaradili više od direktora

Međutim, prema podacima Zavoda za statistiku, radnicima u IT sektoru bruto mesečna plata iznosi 5.477 evra, a slede učiteljska i stručna zanimanja s 5.228 evra pa tehnički programeri i zanimanja u području izgradnje i kontrole proizvodnje s 5.077 evra.

Piloti su među najplaćenijim građanima. U 2023. najviše su zaradili piloti u Hesenu s prosečnih 11.375 evra mesečno. Visoko su pozicionirani i direktori, koji su u proseku primali 10.278 evra, pa lekari s 8.045 evra mesečno, objavio je Zavod za statistiku u Visbadenu.

Muškarci i žene s višim stepenom obrazovanja imaju tendenciju da zarađuju više. Stalno zaposleni s priznatom stručnom spremom u Hesenu u proseku su dobili 4.029 evra. Bez takve kvalifikacije prosečna primanja bila su 3.179 evra, čak 850 evra niža.

(EUpravo Zato/Fenix-magazin)