Većina građana koja u Nemačkoj prima novčanu državnu pomoć je stranog porekla a među njima su najbrojniji državljani Ukrajine.

Oni u poređenju s ostatkom Evrope u Nemačkoj primaju i najviše novca.

Kritičari useljavanja su to i do sada tvrdili, a sada su se u javnosti procurile i zvanične statistike: većina građana koja prima državnu pomoć za građane (tzv. Burgergeld) su stranog porekla. Na saveznom nivou građani migrantskog porekla čine 63,1 odsto primalaca pomoći.

U tri savezne pokrajine udeo stranaca među primaocima državne podrške je i više od 70 procenata pri čemu prednjače Hesen (76,4 odsto), Baden-Vurtemberg (74,1) i Hamburg (72,8). Ovi podaci potiču od Saveznog kabineta za zapošljavanje, preneo je Dojče vele.

Najbrojniji Ukrajinci i Sirijci

Treba napomenuti da vlasti kao osobe s migrantskim poreklom vode one građane koji nisu rođeni u Nemačkoj, ali i one kojima barem jedan roditelj nije rođen kao nemački državljanin. Isto tako je broj osoba s migrantskim poreklom od 2013. porastao s 20 na 29 odsto.

Najviše ima ljudi iz Ukrajine, više od 700.000, a onda i Sirijaca od kojih su mnogi gotovo deceniju nakon dolaska u Nemačku nezaposleni.

Protesti podrške Ukrajini u Nemačkoj
Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia Skupovi podrške Ukrajini u Nemačkoj

Među stranim primaocima pomoći su i građani Turske, Avganistana i Iraka. Kao nezaposleni se u istim statistikama vode i građani Hrvatske kojih je 22.000 bez posla ili trenutno traže zaposlenje.

Ukupno je u Nemačkoj registrovano 211.000 državljana Hrvatske sa stalnim zaposlenjem.

Građani EU pravo na državnu pomoć imaju tek nakon pet godina boravka u Nemačkoj, a to se odnosi na osobe koje su u potrazi za zaposlenjem tj. radno sposobnim osobama. Postoji još i socijalna pomoć koja je namenjena osobama koje iz zdravstvenih razloga nisu radno sposobne.

Najizdašnija pomoć u Nemačkoj

Die Welt je pisao i o položaju izbeglica iz Ukrajine u Nemačkoj u poređenju s ostalim EU zemljama. Ukrajinci su u Evropskoj uniji povlašćeni u poređenju s ostalim izbeglicama jer im se od samog dolaska priznaje izbeglički status, a time i državna pomoć na višem nivou.

Ukrajinci primaju istu novčanu pomoć kao i ostali građani Nemačke koji najmanje pet godina žive u Nemačkoj. To za samca znači 563 evra mesečno uz naknadu za stanarinu i režije. U proseku Nemačka po izbeglici iz Ukrajine mesečno izdvaja 954 evra. To je, s izuzetkom Belgije, gde izbeglice iz Ukrajine poreskog obveznika stoje 1288,46 evra mesečno, najviše unutar Evropske unije.

Veliki podsticaj za doseljavanje u Nemačku

U Holandiji tako samci izbeglice iz Ukrajine primaju 384 evra, u Italiji 300, u Francuskoj 426 evra. Po mišljenju mnogih političara u Nemačkoj, visoki nivo državne pomoći u Nemačkoj služi kao podsticaj mnogim migrantima da upravo Nemačku odaberu kao ciljnu zemlju.

"Mi zahtevamo harmonizovanje materijalnih podsticaja za izbeglice na nivou EU", rekao je za Rajnhard Sager, predsednik Saveza nemačkih okruga.

Gerd Landsberg iz Saveza nemačkih gradova i opština smatra da treba preispitati odluku o plaćanju novčane podrške za Ukrajince od trenutka dolaska u Njemačku.

On smatra da se radi o "klopci" za mnoge izbeglice za koje jednostavno ne postoji dovoljno podsticaja za integrisanje u tržište rada.

(EUpravo Zato/Dojče vele)