Radnici u Nemačkoj prošle godine su imali oko 1,3 milijardi sati prekovremenog rada. Više od polovine, 775 miliona radnih sati, nije im isplaćeno, pokazuju podaci koje je vlada objavila u četvrtak.

Prosečan zaposleni je tokom godine radio 31,6 časova prekovremeno, od čega 18,4 časa poslodavci nisu platili, navelo je Ministarstvo rada na upit poslanice partije Levice Suzane Feršl (Susanne Ferschl), prenosi DPA, piše Biznis.rs.

"Poslodavci uštede milijarde ne plaćajući prekovremeni rad, dok zaposleni trpe produžen rad i stalne zahteve da budu fleksibilni", rekla je Feršl.

Ministarstvo se pozvalo na februarski izveštaj Instituta za istraživanje rada.

Prema tom izveštaju, prekovremeni rad iz prošle godine jednak je radu 835.000 radnika zaposlenih na puno radno vreme.

Pritom, brojka je za oko 100 miliona radnih sati manja nego godinu ranije, kada se prekovremeni rad u celoj Nemačkoj sabrao na 1,4 milijardi časova.

Kako je uređen prekovremeni rad u Nemačkoj?

Podsetimo, prekovremeni rad je u Nemačkoj bio uređen tako što je morao biti predviđen kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu, što znači da postoje jasna pravila kojih se treba pridržavati.

U tom slučaju, ugovor sadrži formulacije poput: "Ako je potrebno, dužni ste raditi prekovremeno” ili "Poslodavac može naložiti prekovremeni rad”, objasnio je Jutarnji hr. Ako ništa od toga nije navedeno u ugovoru, primenjuje se dogovoreno redovno radno vreme.

Zaposleni smeju raditi najviše 48 sati nedeljno, međutim, u pojedinačnim slučajevima 60-satna radna nedelja takođe može biti u redu. U tom se slučaju mora osigurati da zaposleni posle manje radi – i na taj način nadoknaditi prekovremeni rad. To je regulisano Zakonom o radnom vremenu.

Način na koji se plaća prekovremeni rad, međutim, nije regulisan zakonom, nego o tome obično postoji odlomak u radnom ili kolektivnom ugovoru. Ako nije moguće nadoknaditi slobodno vreme, može se i isplatiti prekovremeni rad.

(JA/EUpravo zato/Biznis.rs/Jutarnji.hr)