Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je Evropsku uniju da se suoči sa multinacionalnim kompanijama koje nepravedno ograničavaju prodaju robe na jedinstvenom tržištu, što dovodi do viših cena za potrošače.

Poziv dolazi uoči izbora za Evropski parlament u junu, na kojima je erozija kupovne moći zbog inflacije ključno pitanje za birače.

Micotakisova konzervativna partija Nova demokratija deo je Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, kao i Hrišćansko-demokratska unija (CDU) predsednice Komisije Ursule fon der Lajen u Nemačkoj.

"Tekuća inflatorna kriza širom evropskog kontinenta takođe je istakla značajne i dugotrajne probleme u funkcionisanju tržišta osnovnih potrošačkih dobara", napisao je Micotakis u pismu upućenom šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

Potrošači u Grčkoj i drugim zemljama EU, poput Belgije i Holandije, često su suočeni sa "nerazumno visokim cenama po kojima se prodaju brendirana osnovna potrošačka dobra iz multinacionalnih kompanija, u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije", napisao je on.

Velike multinacionalne kompanije često primenjuju takozvana teritorijalna ograničenja u snabdevanju, što im ograničava slobodnu razmenu njihove robe u okviru jedinstvenog tržišta EU.

Iako su ova ograničenja u određenim slučajevima zakonska – na primer, da bi se obezbedile važne informacije za potrošače na lokalnim jezicima – mogu se koristiti i na načine koji se mogu smatrati nepoštenom trgovinskom praksom.

Studija EU iz 2020. pokazala je da ograničenja dovode do značajnih neopravdanih razlika u cenama između različitih zemalja i da bi potrošače mogla da koštaju dodatnih 14 milijardi evra godišnje.

"Ove razlike utiču na poverenje evropskih građana u jedinstveno tržište i sprečavaju ih da uživaju u njegovim svakodnevnim benefitima", napisao je Micotakis, koji je pozvao na donošenje novog zakona koji će suzbiti tu praksu.

EU mora biti u stanju da "odlučno, brzo i efikasno interveniše kako bi pronašla rešenja za ove probleme", dodao je on.

Troškovi života su glavno pitanje u Grčkoj, gde su minimalne plate na donjem kraju skale u EU, a zemlja je na 21. mestu u bloku od 27 zemalja, prema podacima Evrostata.

(JA/EUpravo zato/Euractiv)