Nemačka bi pretrpela ozbiljnu ekonomsku štetu ako bi napustila Evropsku uniju, napisali su istraživači Nemačkog ekonomskog instituta (IV) u izveštaju koji je videla nemačka novinska agencija dpa.

Izlazak iz EU, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, “doveo bi do ozbiljne ekonomske krize i dugoročnog gubitka prosperiteta stanovništva u Nemačkoj”.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) želi da delimično oslabi evropske integracije. Prema njihovom gledištu, Evropska unija bi trebalo da bude samo ekonomska i interesna grupa labavo povezanih pojedinačnih država.

Istraživači sa Instituta u Kelnu procenili su da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5,6 odsto, odnosno oko 690 milijardi evra, pet godina nakon izlaska Nemačke iz Unije.

Oko 2,5 miliona radnih mesta moglo bi da nestane u petoj godini. Ovo otprilike odgovara gubicima ekonomske dodate vrednosti usled pandemije koronavirusa i krize cena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U odnosu na Veliku Britaniju

Proračuni su zasnovani na prošlim događajima i podacima, ali budući troškovi bi bili jednako visoki. Istraživači su izračunali šta bi se desilo Nemačkoj ako bi napustila EU istovremeno sa Velikom Britanijom. Britanski birači izabrali su izlazak iz Unije, što je poznato kao Bregzit, 2016. godine, a proces je završen 2020. godine.

Da bi to utvrdili, ekonomisti su analizirali ekonomski uticaj Bregzita na UK od referenduma u leto 2016. do 2021. godine, a zatim su te efekte ekstrapolirali na Nemačku, uzimajući u obzir razlike između dve zemlje.

Posledice stvarnog izlaska Nemačke iz Unije verovatno bi bile veće, smatraju autori koji ukazuju na bliske veze Nemačke sa drugim članicama EU i njeno korišćenje zajedničke valute, evra.

(JA/EUpravo zato/Jutarnji list)