Otprilike mesec dana do izbora za Evropski parlament u junu, neki od najproduktivnijih, najotvorenijih ili najvidljivijih tehnoloških zakonodavaca nadaju se da će biti ponovo izabrani za još jedan petogodišnji mandat.

Oco su ključni donosioci odluka o fajlovima kao što su Zakon o veštačkoj inteligenciji, sajber bezbednost i regulativa o platformi, a tu su i oni koji se opraštaju od Brisela.

Za ponovni izbor boriće se ovi kandidati:

Brando Benifei (Italija/S&D)

Brando Benifei je italijanska polovina dvojca AI Act, zajedno sa Rumunom Dragosom Tudoracheom. Benfei, koji je 2014. godine izabran za poslanika EU sa 28 godina. On je, ne samo predvodio napore parlamenta u vezi sa Zakonom o veštačkoj inteligenciji, već se bavio i temama kao što su bezbednost igračaka i jedinstveno tržište. Nekoliko puta je nagovestio rad na veštačkoj inteligenciji koji treba da se uradi u narednom mandatu, nastavljajući sa pravilima o AI i radnom mestu..

Aksel Vos (Nemačka/EPP)

Aksel Vos je ušao u parlament 2009. godine i postao jedan od najistaknutijih nemačkih poslanika u oblasti tehnologije. Vos je član Odbora za pravne poslove i vodi dosijee uključujući Zakon o veštačkoj inteligenciji. U prethodnom mandatu igrao je ključnu ulogu u reformi autorskih prava i pionirskoj Opštoj uredbi o zaštiti podataka EU (GDPR). Za sledeći mandat, Vos je pozvao na reformu pravila o podacima, kao i zakona koji su spremni za budući period. Zauzeo je peto mesto na hrišćansko-demokratskoj listi nemačke oblasti Severna Rajn-Vestfalija.

Birgit Sipel (Nemačka/S&D)

Većina ljudi pamti Birgit Sipel, koja je u parlamentu od 2009. godine. Poznata je po borbi za e-privatnost, e-dokaze i materijal o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM), kao i po predanom angažovanju u pitanjima migracije. Zauzela je peto mesto na listi svoje stranke, povećavajući verovatnoću da će ostati u Briselu.

Eva Mejdel (Bugarska/EPP)

Bugarka Eva Mejdel, jedna od najpoznatijih zakonodavaca o tehničkim fajlovima, kao što su Zakon o čipovima, veštačka inteligencija i pravila o podacima. Eva Mejdel talasa otkako je, sa 28 godina, ušla u parlament 2014. kao najmlađa poslanica u Hrišćansko-demokratskoj skupštini EPP grupe.

Kim van Sparentak (Holandija/Greens-EFA)

Kim van Sparentak, koja je izabrana preferencijalnim glasovima za poslanika EU 2019. godine, četvrta je na zajedničkoj listi holandskih laburista i zelenih, gotovo garantujući da će obezbediti još jedan mandat. Van Sparrentak je vodila kroz dosijee o dizajnu koji izaziva zavisnost i zaštiti potrošača i fokusirala se na teme kao što su AI i radnička prava. Ona je na svom partijskom sajtu rekla da želi da u narednom mandatu nastavi borbu za ljudski pristup tehnologiji.

Lukas Ilves (Estonija/Obnovi)

Interesantan novajlija, ako bude izabran, svakako će biti Lukas Ilves, donedavno zamenik generalnog sekretara za digitalni razvoj u estonskom Ministarstvu za ekonomska pitanja i komunikacije. Radio je u Ministarstvu odbrane zemlje, stalnom predstavništvu u Briselu i kao glavni službenik za informisanje Estonije, prateći tehnološke teme. On je sin Tomasa Hendrika Ilvesa, takođe poslanika Evropskog parlamenta u periodu od 2004. do 2006. godine, koji je napustio funkciju da bi postao predsednik Estonije. Ova zemlja se inače često navodi kao najdigitalizovanija država u Evropi. Lukas Ilves je rekao da EU treba da sustigne SAD i Kinu kada je u pitanju veštačka inteligencija, u vreme kada je najavljivao svoju kandidaturu za liberalnu Reformsku partiju.

Ponovo u trci

Uticajna poslanica za veštačku inteligenciju Svenja Han (Nemačka/Obnovi) takođe planira da se ponovo kandiduje, kao i Aleks Agijus Saliba (S&D) sa Malte koji je radio na istom fajlu. Marsel Kolaja (Češka/Zeleni-EFA) i Kristel Šaldemose (Danska/S&D) takođe su na njihovim nacionalnim listama.

Ključni holandski zakonodavac za dosijee o sajber bezbednosti Bart Groothuis (Renev) potvrdio je da je dostupan za još jedan mandat, dok je Sophie in 't Veld (Holandija/Renev), koja je igrala istaknutu ulogu u špijunskom softveru, napustila holandski D66 partija da se pridruži Voltu, za koju se nada da će biti izabrana u Belgiji kako bi nastavila svoj dvodecenijski mandat. Stranka se zalaže za uspostavljanje ministarstva za digitalizaciju na nivou EU.

A ko se pozdravlja sa Briselom?

Među poslanicima koji odlaze su Miapetra Kumpula-Natri (Finska/S&D) i Paul Tang (Holandija/S&D) - koji su pratili pitanja kao što su Zakon o digitalnim uslugama i utaja poreza. Deirdre Clune (Irska/EPP), koja je bila uključena u Zakon o veštačkoj inteligenciji, i Karen Melchior (Danska/Renev) koja je doprinela stavu parlamenta o geoblokiranju, sada se ne pojavljuju na listama svojih stranaka.

Dragoš Tudorače (Rumunija/Obnovi), ko-voditelj Zakona o veštačkoj inteligenciji, takođe odlazi, iako bi mogao da nastavi svoj rad na veštačkoj inteligenciji pošto je razmatran kao kandidat za šefa nove kancelarije EU za veštačku inteligenciju.

Dita Charanzova (Češka/Renev), trenutno potpredsednica i uticajna u parlamentarnom odboru za unutrašnje tržište, rekla je da neće biti na listi za ANO, stranku bivšeg premijera Andreja Babiša, a da li će se kandidovati za neku drugu stranku, saznaće se uskoro.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)