Evropske članice postigle dogovor o Direktivi o poslovnoj održivosti i obaveznim procesima provere u svrhu odgovornosti preduzeća

Ova važna inicijativa predstavlja ključni korak ka unapređenju održivosti i etike poslovanja unutar Evropske unije.

Cilj dogovora koji su postigle članice EU je da osigura da preduzeća preduzimaju odgovorne korake kako bi smanjila negativne uticaje na okolinu i društvo. Direktiva će postaviti standarde za obaveznu proveru poslovnih procesa, uključujući lanac snabdevanja, radi identifikacije i ublažavanja rizika koji se tiču održivosti i etike.

Ovaj korak ne samo što će podstaknuti poslovnu zajednicu da preuzme veću odgovornost prema životnoj sredini i društvenim pitanjima, već će takođe doprineti izgradnji poverenja javnosti u poslovne prakse.

Direktiva o poslovnoj održivosti i obaveznoj proveri postaće ključni deo zakonodavstva EU koji će regulisati poslovne aktivnosti i doprineti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u okviru Unije. Očekuje se da će ova inicijativa imati značajan uticaj na način poslovanja u EU i postavljanje standarda za ostatak sveta.

Evropska unija podstiče biciklizam kroz istorijsku deklaraciju

Evropska unija je nedavno objavila istorijsku deklaraciju koja ima za cilj da podstakne upotrebu bicikla i transformiše način na koji se ljudi prevoze širom kontinenta.

Ova inicijativa predstavlja veliki korak ka stvaranju održivijeg i zdravijeg društva, dok se istovremeno suočava sa izazovima klimatskih promena i poboljšava kvalitet života građana.

Deklaracija, koju podržavaju lideri EU i predstavnici zemalja članica, naglašava važnost biciklizma kao ključnog rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i gužvi u saobraćaju. Osim toga, ističe se i korist od promocije biciklizma za zdravlje građana, podsticanje ekonomske aktivnosti i očuvanje životne sredine

Jedan od ključnih elemenata deklaracije je obezbeđivanje bolje infrastrukture za bicikliste širom EU, uključujući izgradnju biciklističkih staza, parkinga za bicikle i sigurnih raskrsnica. Takođe se planira ulaganje u edukaciju o bezbednosti u saobraćaju i promociju biciklizma kao održivog načina prevoza.

EU i SAD će zajedno definisati kurs regulacije veštačke inteligencije

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su postigle dogovor o zajedničkom pristupu regulaciji veštačke inteligencije (AI), čime su postavili temelje za buduću saradnju u ovoj oblasti.

Ovaj sporazum predstavlja važan korak ka uspostavljanju globalnih standarda i smernica za upotrebu i razvoj veštačke inteligencije.

Ključni elementi ovog dogovora obuhvataju zajednički angažman u pristupu etičkim pitanjima koja se tiču AI, kao i usklađivanje propisa i politika kako bi se osiguralo da razvoj AI tehnologije bude u skladu sa vrednostima i interesima obe strane. Osim toga, sporazum će olakšati razmenu informacija i najboljih praksi između EU i SAD radi jačanja bezbednosti i transparentnosti u korišćenju veštačke inteligencije.

Očekuje se da će ova saradnja imati pozitivan uticaj na globalni razvoj veštačke inteligencije, doprinoseći stvaranju okruženja koje podstiče inovacije, zaštitu privatnosti i ljudskih prava. Takođe će olakšati prekograničnu trgovinu i investicije u oblasti AI, što će dodatno ojačati ekonomsku saradnju između EU i SAD.