Izvršno telo Evropske unije, Evropska komisija (EK) saopštila je da će uložiti više od 65 miliona evra u razvoj veštačke inteligencije (AI), uključujući 50 miliona koji će biti izdvojeni za finansiranje projekata koji imaju za cilj razvijanje novih načina kombinovanja podataka.

EK je uputila pozive za podnošenje predloga za finansiranje projekata u oblasti veštačke inteligencije i kvantne tehnologije u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizon Europe 2023. do 2024, prenela je ANSA.

EK navodi da su projekti usmereni na poboljšanje pouzdanosti sistema veštačke inteligencije i pružanje značajnih uvida u procese donošenja odluka veštačke inteligencije.

"Te investicije će pomoći razvoju AI tehnologije u skladu sa Zakonom o veštačkoj inteligenciji i evropskim pristupom veštačkoj inteligenciji usmerenim na čoveka", navedeno je u saopštenju.

Šta je Zakon o veštačkoj inteligenciji?

Inače, parlament Evropske unije je polovinom marta odobrio prvi veliki svetski set regulatornih pravila za upravljanje veštačkom inteligencijom.

Nastao 2021. godine, Zakon o veštačkoj inteligenciji EU deli tehnologiju na kategorije rizika, u rasponu od "neprihvatljivog" — zbog čega bi tehnologija trebalo da bude zabranjena — do visoke, srednje i niske opasnosti.

Očekuje se da će uredba stupiti na snagu u maju, nakon što prođe završne provere i dobije odobrenje od Evropskog saveta. Implementacija će se zatim postepeno odvijati od 2025. godine. EU će do tada podsticati kompanije da dobrovoljno počnu da se pridržavaju pravila. Naravno, kao i u dosadašnjim opsežnim promenama pravila, neće postoje kazne ukoliko to ne učine, pisali smo ranije.

Zakon o veštačkoj inteligenciji Evropske unije zabranjuje nekoliko stvari kada je u pitanju veštačka inteligencija. To uključuje masovno skeniranje lica i većinu sistema za prepoznavanje emocija u random i obrazovnom okruženju. Postoji i nekoliko izuzetaka u cilju sigurnosti, poput korišćenja veštačke inteligencije za detekciju vozačka koji zaspi.

Novi zakon takođe zabranjuje kontroverzne sisteme "društvenog bodovanja", odnosno pokušaje procene usaglašenosti ili pouzdanosti građana.

(JA/EUpravo zato)