Bliže se evropski izbori, a u Mastrihtu je održana prva debata kandidata koji su razgovarali o Zelenom dogovoru, ratu Izraela i Hamasa, migracijama, ali i o veštačkoj inteligenciji i TikToku.

Debata je trajala sat i po vremena, a na bini su bili kandidati za predsedavajućeg Evropske komisije: Ursula von der Lejen (Evropska narodna partija), Nikolas Šmit (Partija evropskih socijalista), Mari-Agnes Strack-Zimerman (Savez liberala i demokrata za Evropsku partiju), Bas Eikhut (Evropska zelena partija), Anders Vistisen (Stranka demokratije i identiteta), Valter Bajer (Stranka evropske levice), Majlis Rosberg (Evropski slobodni savez) i Valeriu Giletči (Evropski hrišćanski politički pokret).

"Očistite sopstveno dvorište"

Većina kandidata je uglavnom tokom večeri napadala predstavnika krajnje desnice Andersa Vistisena, prenosi Euronews.

Dok se govorilo o spoljnoj i bezbednosnoj politici, Vistisen je kritikovao mejnstrim stranke da koriste rat u Ukrajini kao kamuflažu kako bi promenile evropske sporazume i ukinule pravo veta.

Potom je Eikhut, iz Zelenih, Vistisenovu stranku optužio da deluje pod uticajem Rusije i Kine.

"Možda pre nego što hoćete da očitavate drugima lekcije, treba prvo da počistite svoje dvorište", poručio je Eikhut misleći i na tri istrage o špijunaži koje su pokrenute u Belgiji i Nemačkoj.

Ursula fon der Lejen je takođe pomenula da pojedine stranke rade, navodno, pod uticajem Kremlja.

Vistisen je potom poručio da su njegovi istomišljenici na "pravoj strani istorije" dok je Nemačka "zalutala" kada se radi o Rusiji i Kini.

Ursula fon der Lajen
John THYS / AFP / Profimedia Predstavljanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan

Ukrajina i Gaza

Segment posvećen spoljnoj politici je takođe pojačao tenzije.

Na pitanje da li Ukrajina treba da se odrekne dela teritorije u zamenu za sklapanje mirovnog sporazuma, Valter Bajer iz Evropske levice je osudio ruski napad i naglasio da je vreme za "političko rešenje", mada nije precizirao kakvo. Potom je prešao na rat Izraela i Hamasa, pozivajući EU da nametne sankcije Izraelu na isti način kao što je učinila sa Moskvom.

"Ne mogu da razumem zašto bi iko branio ideju da to treba da nastavimo, do kada? Dok ne bude poginuo i poslednji ukrajinski vojnik?", upitao je.

"Ne mogu više to da slušam. Ukoliko želite da okončate ovaj rat, Putin mora da zaustavi borbe. Tada je rat gotov!", ljutito je odgovorila Ursula fon der Lejen.

Ona je potom ponovila stav EU da Izrael ima pravo da se brani "u okviru granica međunarodnog i humanitarnog prava" i pozvala je na prekid vatre, oslobađanje talaca, povećanje isporuka humanitarne pomoći i uspostavljanje dvodržavnog rešenja.

Bas Eikhut iz Evropske zelene partije
Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia Bas Eikhut iz Evropske zelene partije

Eikhut je upitao da li će invazija Rafe, grada na jugu Gaze, biti njena "crvena linija".

"Nikada ne povlačim crvene linije, ali mislim da bi bilo potpuno neprihvatljivo da Benjamin Netanjahu (izraelski premijer prim. aut), započne okupaciju Rafe", odgovorila je aktuelna predsednica Evropske komisije.

"A šta to znači?", pitao je Eikhut.

"Onda ćemo sesti sa državama članicama i reagovati", navela je.

Ima li pobednika debate?

Smatra se da je Ursula fon der Lejen jedna od pobednika prve debate, kao i Bas Eikhut koji je takođe dokazao da je spreman za razmene mišljenja i kontrargumente.

Vistisen je kritikovan zbog remetilačkih ideja i čestih asocijacija na Dansku, svoju domovinu, zbog čega mu je Eikhut u jednom trenutku rekao: "Ovo je evropska debata".

Sa druge strane, Strak-Zimermanova je imala loš, dezorijentisan, nastup, a mediji su zabeležili da je napravila i nekoliko lapsusa i gafova.

Evropski konzervativci i reformisti su jedina partija koja nije imala predstavnika na debati.

(EUpravo Zato/Euronews)