Pre toga su sastanci održani dva puta u Veneciji (1980. i 1987), zatim 1994. u Napulju, 2001. u Đenovi, 2009. u Akvili i 2017. u Taormini.

Jedan od prioriteta ovog sastanka je rat u Ukrajini, ali fokus sastanka su Mediteran i Afrika.

Niko ne sme da se kupa u moru

Inače, Kontrola je na maksimalnom nivou, a i Šengenski sporazum je suspendovan u naredna tri dana. Specijalne mere primenjuju se iznad svega u mestu Saveletrum Fazano i Brindizi, ali i oko Sajma u Bariju gde se nalazi medijski centar sa više od 1.600 novinara iz celog sveta.

Na terenu je broj koji varira od 7.500 do 96.00 muškaraca i žena koji su deo sigurnosnog osoblja od kojih je 5.000 karabinjera, policije i finansijske policije kao i snajperisti.

Italijanska telefonska kompanija TIM će biti odgovorna za sajber bezbednost.

Od juče čak i stanovnici okolnih mesta mogu da se kreću samo uz posebnu propusnicu, a niko ne sme da se kupa u moru.

Da bi se stiglo do rizorta potrebno je proći kroz jedan vrlo uzak put na pustim terenima, a od poljoprivrednika je traženo da ne koriste traktore i ostalu opremu za vreme trajanja samita.

Postoji 16 kontrolnih tačaka sa ukupno 1.500 zaposlenih vojnika.

Ko sve prisustvuje samitu?

Mesto koje se prostire na šesnaest hektara između Fazana i Savelterija dočekuje najvažnije svetske lidere koji se od danas pa do subote okupljaju povodom međunarodnog samita u ekskluzivnom i potpuno blindiranom rizortu Borgo Egnjacija.

Ovaj rizort izgleda kao omanje mesto, a u njega je pristigla premijerka Italije Đorđa Meloni sa ćerkicom Đinevrom.

Ona je dane do samita iskoristila se odmori tako i da u opuštenoj atmosferi pripremi sastanak sa svetskim liderima, a osobe koje su joj bliske kažu da je vrlo dobro raspoložena.

Noćenje u ovom mestu košta i do 4.500 evra za noć, a u njemu su do sada boravili Madona, koja je tu slavila svoj rođendan 2021, zatim Dejvid Bekam i Džastin Timberlejk koji je tu proveo medeni mesec sa glumicom Džesikom Bil.

Pored sedam svetskih lidera: Đorđe Meloni, Džozefa Bajdena, Rišija Sunaka, Emanuela Makrona, Olafa Šolca, Fumija Kišide i Džastina Tridoa, u Pulji će boraviti i druge važne ličnosti.

Može se reći da je najviše iščekivan dolazak pape Franje koji na sastanak stiže drugog dana samita kada će se govoriti o veštačkoj inteligenciji, o kojoj će najviše pričati - upravo papa.

Biće prisutni i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i član kraljevske porodice Saudijske Arabije Bin Salman. Takođe će prisustvovati i indijski predsednik Narendra Modi, brazilski - Lula da Silva kao i argentinski - Ksavijer Milej.

Biće prisutni i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, zatim OEBS-a Matijas Korman kao i Kristalina Georgijeva, operativna direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Ajay Banga, predsednik Svetske banke kao i predsednici afričkih zemalja, Emirata i Mauritanije.

Inauguraciona večera

Večeras u 18 časova, predsednik Italijanske republike Serđo Matarela zajedno sa premijerkom Meloni dočekaće predsednike SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije kao i predstavnike Evropske unije.

Oni će prisustvovati inauguracionoj večeri u Zamku Svevo u Brindiziju kojoj neće prisustvovati novinari, a pre koje će održati kratak govor predsednika Republike Italije.

Koje su teme?

Program podrazumeva šest radnih sesija: Afrika, klimatske promene i razvoj, Bliski istok, Ukrajina (očekuje se intervencija predsednika Zelenskog), migracije, Indo-Pacifik, ekonomska sigurnost kao i sesija "outreach" sa nacijama i međunarodnim organizacijama koje su pozvane ne bi li se sa njima diskutovalo o Afici, Mediteranu, veštačkoj inteligenciji i energiji.

Blumberg prenosi da je G7 odlučan da poveća pomoć Ukrajini u naoružanju i tvrdi da će G7 apelovati na Kinu da prestane da podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom dajući im tehnologiju i delove oružja.

Na kraju će biti izdata izjava, koja je načelno već pripremljena i usvojena od strane lidera, a dokument će biti prikazan na konferenciji za štampu italijanskog predsedništva u subotu 15. juna.

Susret Melonijeve i Šolca

Ono što nije moglo da se predvidi je ishod izbora za Evropski parlament te se sa zanimanjem očekuju susreti premijerke Meloni sa Makronom i Šolcom. Premijerka Meloni, koja je osnovala partiju Italijanska braća, izjavila je da jaka italijanska vlada ima veliki uticaj u svim internacionalnim centrima.

"Italija može biti sidro u ovim haotičnim i nesigurnim vremenima", izjavila je Melonijeva vrlo zadovoljna i srećna zbog rezultata svoje partije na evropskim izborima, rekavši da je sada srećnija nego kada je izabrana za premijerku Italije.

(M.A./EUpravo zato/RTS)