Premijerka Italija Đorđa Meloni smatra da solarni paneli ugrožavaju proizvodnju hrane, pa je na liniji ovog mišljenja, italijanska vlada prošlog meseca donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištvu.

S druge strane, farmeri i zagovornici obnovljivih izvora energije ne slažu se s ovom odlukom i veruju da će ona ometati ostvarivanje ciljeva u oblasti solarne energije.

Prema uredbi, solarni paneli mogu da budu postavljeni samo na visokim metalnim konstrukcijama (iznad 2,1 metra), kako bi se omogućila obrada zemljišta ispod njih. Meloni je ovu meru opisala kao pragmatičan potez protiv "ideoloških ekoloških gluposti" koje, kako tvrdi, štete Italiji i njenim farmerima. Dekret još nije stupio na snagu jer treba da ga odobri Italijanski parlament.

Kako Meloni "razvodnjava" temu?

Đorđa Meloni je liderka krajnje desne italijanske partije "Braća Italije", a na evropskim izborima održanim prošle sedmice, ostvarila je dobar rezultat. Ona je uspela da zacementira svoju poziciju sa osvojenih 28 odsto glasova. Između ostalih, njeni desničarski stavovi se najbolje vide u odnosu prema klimatskim promenama, za šta je dokaz uredba o zabrani postavljanju solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu.

Kako je za EUpravo zato objasnio Đorđe Dmitrov iz Centra za evropske politike, upravo su klimatske promene tema na kojoj desničari sakupljaju svoje poene.

"Klimatske promene su skupa tranzicija koju osećaju i građani po svom džepu. Desničari su to iskoristila u svoju korist. Desnica se hrani klimatskim promenama, tj antistavom prema tom pitanju. Očekuje se da će desnica iskoristiti svoju moć da blokira tu temu uopšteno, ali ako i ne bude tako, sigurno će se desiti da će direktive biti razvodnjene", kaže.

Agrosolarni paneli će po rečima stručnjaka za obnovljive izvore energije biti 20 do 40 odsto skuplji za ugradnju od tradicionalnih, što će narušiti konkurentnost sektora. Uredba čak zabranjuje poljoprivrednicima da daju svoju zemlju u zakup proizvođačima solarne energije i umesto toga zahteva da oni direktno ulažu u projekte obnovljive energije na svojim imanjima.

Četvrtina zemljišta nije u upotrebi

Desničari smatraju da bi solarne kompanije mogle ugroziti poljoprivredne proizvode po kojima je Italija poznata. Međutim, farmeri se ne slažu s tim jer mnoge poljoprivredne površine nisu pogodne za uzgoj zbog nedostatka navodnjavanja.

U Italiji ima 16 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, ali skoro četvrtina nije u upotrebi zbog lošeg kvaliteta zemljišta, nedostatka navodnjavanja i drugih faktora. Poljoprivrednici često izdaju neiskorišćenu zemlju kompanijama koje se bave obnovljivim izvorima energije, čime ostvaruju direktnu dobit.

Prema industrijskoj grupi Italia Solare, postavljanje panela na samo jedan procenat neobradivog poljoprivrednog zemljišta bilo bi dovoljno da Italija dostigne cilj od 80 gigavata solarne energije do 2030. godine. Ipak, agrobiznis lobi Koldireti podržava zabranu i smatra da vlada treba da investira u navodnjavanje umesto da dozvoli privatnim investitorima korišćenje sušnih zemljišta za solarne parkove.

(JA/EUpravo zato)