Francuski desničarski Les Republicains trenutno je u haosu nakon što je njihov predsednik Erik Sioti 11. juna najavio da će ta stranka udružiti snage sa populističkim ekstremno desničarskim Nacionalnim skupom (RN) Marin le Pen.

Nemački CDU/CSU se takođe uključuje i preti da će izbaciti LR iz njihove zajedničke političke porodice u Evropskom parlamentu, Evropske narodne partije (EPP), ako se slože sa Siotijevim planom.

„Ako francuski Les Republicains zaista krenu ovim putem udesno, u EPP više neće biti mesta za ovu nekada ponosnu stranku, koja se marginalizuje kroz ovakve dogovore", rekao je Euractivu nemački poslanik Jirgen Hardt i portparol CDU /CSU o spoljnoj politici.

CDU/CSU ima dugogodišnju posvećenost protiv saradnje sa bilo kojom strankom krajnje desnice.

Dok su stranke CDU/CSU poslednjih meseci donekle ublažile svoj stav po pitanju krajnje desnice, otvoreno koketirajući sa idejom da se udruže sa tvrdo desničarskim Fratelli d'Italia italijanske premijerke Đorđe Meloni, u saradnji sa Le Pen se i dalje smatra nedostupnom.

Potencijalni partneri EPP-a moraju biti proevropski, pro-NATO, pro-vladavina prava i pro-Ukrajina, kao što je CDU/CSU više puta naglašavala tokom evropskih izbora, u skladu sa stavom glavnog kandidata EPP Ursule fon der Lajen, a stranka Le Pen trenutno ne ispunjava ove kriterijume.

Ciotijeva najava naišla je na ozbiljnu reakciju unutar njegove stranke, pri čemu ga je nekoliko visokih članova LR pozvalo na ostavku.

Njihove nemačke kolege su takođe uvereni da će se LR uzdržati od saradnje sa krajnjom desnicom, kao što su neki već sugerisali.

„Verujem da je moguće da izjava predsednika LR nema validnost među članovima i označava kraj njegove političke karijere", rekao je Hardt, dodajući da „oni koje poznajem u LR misle drugačije od Ciotija".

(M.A./EUpravo zato/Euractiv.com)