Velika Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije 2016. godine, ali su tek ove godine doneta nova pravila o graničnim kontrolama kako bi lanci snabdevanja funkcionisali.

Prva faza koja podrazumijeva uvođenje dodatnih sertifikata stupila je na snagu 31. januara. Druga je počela 30. aprila uvođenjem fizičkih kontrola u lukama. Treća, koja uključuje deklaracije o sigurnosti, predviđena je za 31. oktobar, piše Rojters.

Nacionalna revizorska kancelarija (NAO) je saopštila da cifra od šest milijardi dolara predstavlja iznos koji vlada predviđa da će potrošiti na 13 najznačajnijih programa za upravljanje prolazom robe preko granice nakon Bregzita i poboljšanje performansi tokom trajanja programa.

Vlada je pet put odlagala primenu punih graničnih kontrola od isteka prelaznog perioda za izlazak iz Unije 31. decembra 2020. godine.

To je izazvalo nesigurnost poslovne zajednice, dodatne troškove Vladi i lukama, a povećalo je i rizike za biosigurnost u Velikoj Britaniji.

"Ponovna kašnjenja u uvođenju graničnih kontrola koje se tiču uvoza i izvoza, i poteškoće u predviđanju zahteva, rezultirali su državnim troškovima za infrastrukturu i osoblje koji na kraju nisu bili potrebni", navodi se.

Šta je Bregzit?

To je reč koja se koristi kao skraćenica za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije - spojivši reči Britanija i egzit (izlazak) da bi se dobila reč Bregzit, slično kao što je mogući izlazak Grčke iz EU u prošlosti bio nazivan Gregzit.

Referendum na ovu temu u Velikoj Britaniji - glasanje na kom mogu da učestvuju svi (ili skoro svi) s pravom glasa - održan je u četvrtak 23. juna 2016. godine, kako bi se odlučilo da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da napusti Evropsku Uniju ili ostane u njoj. Opcija odlaska je dobila sa 51.9 odsto glasova prema 48,1 odsto za ostanak. Izlaznost referenduma bila je 71,8 odsto, sa više od 30 miliona ljudi koji su glasali.

Engleska je glasala za Bregzit, sa 53,4 odsto naprema 46,6 odsto. Vels je takođe glasao za Bregzit, sa 52,5 odsto prema 47,5 odsto. Škotska i Severna Irska podržale su ostanak u Evropskoj Uniji. Škotska je podržala ostanak sa 62 prema 38 odsto glasova, dok je njih 55,8 odsto u Severnoj Irskoj glasalo za ostanak, prema 44,2 odsto za odlazak.

Danas, međutim, mnogi građani i kompanije ne ocenjuju ovaj process kao pozitivan. Glavni argument je da im je Bregzit onemogućio poslovanje u kompletnom kapacitetu, ali i da je onemogućio svakodnevno funkcionisanje građana.

(JA/EUpravo zato/Rojters)