Ljubitelji i poznavaoci kafe ne libe se ni da potroše pravo bogatstvo na šoljicu omiljenog napitka.

Ipak, da li biste za jednu šolju kafe dali više od 300 evra?

Trenutno, najskuplja kafa koja se može pronaći u Velikoj Britaniji, u londonskom kafiću "Šot" (Shot) košta čak 265 funti (oko 307 evra).

U pitanju su zrna "tipika", kvalitetnije verzije zrna arabike i mogu da se naruče kao espreso, makijato, moka, amerikano, kapućino ili late.

Zrna se uvoze sa imanja Nakajama sa ostrva Okinava u Japanu, koje pripada "plavoj zoni" i poznato je kao "ostvro večne mladosti", jer lokalni stanovnici dugo žive.

Da li je zato kafa toliko skupa ili možda zrna imaju neka svojstva koja bi nam produžila život?

Nažalost, ne.

"Retkost se očigledno uvek traži u kafi, a većina luksuznijih kafa koje se piju su tip arabike. Tipika, koja se ovde koristi, nije najtraženija sorta, nikada ranije nisam video tako skupu tipiku, što sugeriše da vrednost proizlazi iz činjenice da se uzgaja u Japanu", rekao je ugostitelj Maksvel Kolona-Dešvud za Dejli mejl.

Japan inače nema klimu pogodnu za uzgajanje kafe, pa su zrna koja mogu uspešno da rastu vrlo dragocena, što doprinosi faktoru ekskluzivnosti.

Zaposleni "Šota" kažu da se skupocena kafa naručuje dva do tri puta nedeljno, i najčešće je piju "pravi ljubitelji kafe".

Kolona-Dešvud je dodao da je ovo najskuplja kafa koju je ikada video, objašnjavajući da se kolekcionarska zrna obično prodaju u kesama, a ne za pojedinačne lokale.

(N.P/EUpravo Zato/Daily Mail)