Svetski najveći 3D štampač predstavljen je u američkom Univerzitetu u Mejnu, a tvorci kažu da će moći da stvara čitava naselja i tako pomogne u iskorenjivanju beskućništva.

Mašina, nazvana "Factory Of The Future 1.0" (Fabrika budućnosti), izgrađena je u kampusu univerziteta i kombinuje veštačku inteligenciju sa robotičkim operacijama i računarstvom visokih performansi.

I predstavnici lokalne vlasti su saopštili da je štampač premašio njihova očekivanja.

Inače, na istom univerzitetu je 2019. oboren Ginisov rekord za najveći polimerski 3D štampač koji takođe može da pravi stambene jedinice, ali se na novu mašinu kaže da je četiri puta veća.

Univerzitet je želeo da pokaže kako čitavi domovi mogu biti izgrađeni isključivo zahvaljujući štampaču sa malim karbonskim otiskom.

Tehnologija koristi materijale zasnovane na biljkama kako bi se štampala pristupačna naselja i tako pomoglo beskućnicima u regionu.

Ukoliko objekti nisu adekvatni, mogu se reciklirati.

Svaki odštampani deo se posle može ponovo štampati.

Kako se ističe, zgrade i građevinski sektor čine oko 37 odsto emisija štetnih gasova staklene bašte, uglavnom zbog materijala poput cementa, čelika i aluminijuma koji ostavljaju značajan karbonski otisak (ukupnu količinu emitovanih gasova staklene bašte).

Štampač će moći da proizvodi objekte dugačke 30 metara, 10 metara široke i do 5,5 metara visoke.

Mašina proizvodi 227 kilograma materijala po satu što znači da i kuću može odštampati u pristojnom roku, preneo je Skaj njuz.

(EUpravo Zato/Sky news)