Jedan zanatski ugostiteljski lokal u finskom Helsinkiju je predstavio kafu koju je razvila veštačka inteligencija.

Za sada je to samo eksperiment koji bi trebalo da pokaže da li tehnologija može da olakša posao zaposlenima u sektoru koji se uglavnom diči manuelnim radom.

Finska je zemlja u kojoj se godišnje popije najviše kafe, 12 kilograma po glavi stanovnika. Prženje kafe je tradicionalna profesija koja se visoko ceni u ovoj nordijskoj zemlji.

Veštačka inteligencija je izabrala mešavinu od četiri tipa zrna, a u pitanju je zajednički projekat "Kaffe", treće najveće pržionice kafe u Finskoj, i lokalne firme "Elev", specijalizovane za konsalting u oblasti AI.

Po uzoru na ChatGPT ili Copilot, veštačku inteligenciju su upitali da stvori mešavinu koja bi bila idealna za ljubitelje kafe.

Iz Eleva su saopštili da imaju želju da pomeraju granice konvencionalnih ukusa.

Osnivač pržionice kafe, Svante Hamf, istakao je da su želeli da probaju kako AI i njeni alati mogu da pomognu u proizvodnji kafe.

"Dali smo opise svih naših tipova kafe i njihovih aroma i naložili smo AI da napravi novu uzbudljivu mešavinu", rekao je Hamf.

Uz izabrani miks zrna iz Brazila, Kolumbije, Etiopije i Gvatemale, veštačka inteligencija je napravila svoj proizvod pod nazivom "AI-conic" i u opisu napisala da se radi o dobro balansiranoj kombinaciji slatkoće i zrelog voća.

Hamf je rekao da je bio iznenađen da je AI pomešala četiri različite vrste zrna kafe, umesto uobičajene dve ili tri.

Nakon prve degustacije, stručnjaci su se složili da je mešavina savršena i da je uopšte ne treba dorađivati.

(N.P/EUpravo Zato/Independent)