Marko Branković, zubotehničar iz Šapca, već nekoliko godina uspešno vodi laboratoriju za zubnu tehniku, a u vremenom ju je potpuno modernizovao. 

"Dental Max" je pokrenuo 2018. godine i tada je bio jedini zaposleni. Zbog povećanog obima posla stekla se potreba za još jednim radnikom koji i danas radi sa njim.

Sada u laboratoriji rade njih trojica, a prudružila im se i mlada koleginica preko programa Moja prva plata.

Kako je objasnio, njihova struka je specifična jer su početna ulaganja velika.

Primera radi, da bi se nabavio program za dentalni digitalni dizajn potrebno je 10.000 evra što je, kako kaže Marko "veoma krupan zalogaj, pogotovo za početnike koji tek žele da uđu u posao". Uz to, zarada ne dolazi odmah nakon pozamašne početne investicije.

Marko Branković, vlasnik laboratorije za zubnu tehniku Dental Max iz Šapca
Ustupljene fotografije/Marko Branković Marko Branković, vlasnik laboratorije za zubnu tehniku Dental Max iz Šapca, prijavio se na program EU PRO PLUS

Saznanje da mu je za početak potrebno dosta novca ga nije obeshrabrilo. Počeo je da se raspituje o programima i fondovima koji pomažu početnicima u biznisu. Tako je čuo i za EU PRO PLUS na koji mu je ukazala jedna poznanica iz Privredne komore Srbije u Valjevu.

"Konstantno pratim programe za nabavku opreme koja bi mi poboljšala produktivnost, a promocija programa EU PRO PLUS je održana u Hotelu Sloboda u Šapcu. Kada sam sagledao ponudu, shvatio sam da ispunjavam sve uslove i prijavio sam se. Jesam pripremio dosta dokumentacije, ali sam imao pozitivno iskustvo. Predstavnici programa su tu bili za svako pitanje koje bi nam palo na pamet. Ja sam u proceduru ušao sam, bez ikakvog knjigovođe ili nekih drugih posrednika, ali su uputstva bila veoma jasna i lako sam ispratio svaki korak. Sve je trajalo oko šest meseci, a od 120 ljudi koji su se našli na listi, bio sam baš 120-i", ispričao je Marko za portal EUpravo zato.

Zubotehničar iz Šapca Marko Branković sa kolegom koristi 3D štampač koji je dobio uz pomoć programa EU PRO PLUS
Ustupljene fotografije/Marko Branković Laboratorija za zubnu tehniku Dental Max iz Šapca je dobila i 3D štampač

Prelazak iz analognog u digitalni svet

Marku i njegovim kolegama je cilj bio da celokupnu opremu i rad prebace iz analognog u digitalni model. Uz pomoć EU PRO PLUS dobili su 3D skenere i štampače, kao i specijalni softver za dentalni digitalni dizajn koji je preko potreban u njihovom zubotehničkom poslu.

Zubotehničar Marko Branković iz Šapca je nabavio 3D skener uz pomoć programa EU PRO PLUS
Ustupljene fotografije/Marko Branković 3D skener za uzimanje otisaka zuba

"Ceo protokol sam prebacio na digitalni sistem rada. Prilikom primopredaje opreme smo imali kurs, ali smo svakako već imali neka znanja. Mlađe generacije su kompjuterski pismene, a ja sam se uvek interesovao za sferu tehnologija i voleo sam da pratim brojne tutorijale. Jutjub je zato vrlo korisna platforma jer i tamo može dosta da se nauči. Osim toga, i kolege dele znanje, mi nismo zatvorena zajednica. Iako poslovica možda tako kaže, teško je učiti na tuđim greškama. Dok sam nešto ne pogrešiš i ne isprobaš druga rešenja, ne možeš ni da naučiš", dodao je Branković.

Upravo zahvaljujući modernijoj opremi bio je u prilici da zaposli još jednu osobu, a posao je mnogo drugačiji.

Program za dentalni digitalni dizajn ExoCad koji je zubotehničar Marko Branković iz Šapca nabavio preko programa EU PRO PLUS
Ustupljene fotografije/Marko Branković Program za dentalni digitalni dizajn ExoCad koji olakšava rad stomatolozima

"3D skeneri mnogo olakšavaju posao i tako postaješ i konkurentniji. Sigurno ste imali priliku da odete kod zubara da vam uzmu otisak zuba i onda vidite jednu masu koja se kašikom stavlja na vaše zube. To je pacijentima vrlo neugodno, a neki su prilično gadljivi. Sa druge strane, skener uzme otisak tako što funkcioniše po principu vrlo precizne kamere koja snimi veliki broj slika i onda se oblikuje 3D model koji potom 3D štampač odštampa. Na taj način, i zubar i pacijent budu zadovoljniji. Jednostavnije je, brže i pre svega, čistije. Iako bi mnogo pomislili da smo mi zubotehničari uvek čisti u svojim belim mantilima, verujte mi da mogu da budem prljaviji nego da radim na građevini. Uz pomoć skenera, taj problem smo izbegli i uspeli smo da proširimo obim posla i ponudu usluga koju pružamo ordinacijama", istakao je zubotehničar iz Šapca.

Šta je EU PRO PLUS?

Srbija je u okviru programa EU PRO Plus dobila značajne sume za različite projekte i situacije. Među njima je najznačajnija pomoć od 10 miliona evra za oporavak od posledica pandemije krajem 2021. godine. Takođe, lokalna infrastruktura je u centru ovog projekta, pa je među najznačajnijim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu "Naučni centar fabrika ideja za 21. Vek" u Šapcu, sportski tereni u različitim opštinama, gradnja i renoviranje vrtića i škola, centara namenjenih socijalnoj inkluziji...

Program Evropske unije za lokalni razvoj - EU PRO Plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtuwww.eumogucnosti.rs

(N.P/EUpravo Zato)