Ažuriranje vaše lozinke da bude duža i da sadrži mešavinu slova, brojeva i simbola može povećati vreme potrebno hakeru da je razbije čak i kada se mere šifrovanja lozinke poboljšavaju, prema tvrdnji IT firme Hive Sistems.

Kompanija je objavila svoju tabelu lozinki za 2024. koja prikazuje vreme potrebno za hakovanje lozinke koristeći najbolji hardver dostupan potrošačima.

Inače, ova tabela se ažurira svake godine, a evo kako sada izgleda:

Mnogi veb-sajtovi trenutno zahtevaju lozinku od najmanje osam znakova sa mešavinom slova, brojeva ili simbola, ali možda će biti potrebno nadogradnja, kažu stručnjaci, pošto duža lozinka nudi znatno veći skup mogućih kombinacija koje hakeri "provaljuju".

Za jednostavnu lozinku od osam znakova sastavljenu samo od brojeva, potrebno je samo 37 sekundi da se razbije grubom silom, metodom koja koristi pokušaje i greške pokušavajući što više kombinacija. Ako se broj znakova udvostruči, hakeru bi trebalo 119 godina da to utvrdi.

Stručnjaci se zalažu za duže lozinke čak i ako su jednostavnije. Lozinka od osam karaktera koja meša brojeve sa velikim i malim slovima i simbolima zahteva sedam godina da se razbije, što je još uvek manje vremena od onoga što je potrebno za razbijanje lozinke od 16 karaktera samo od brojeva.

Vreme koje je potrebno za razbijanje lozinke bilo je duže u ovogodišnjoj tabeli jer je firma analizirala robusniji metod šifrovanja lozinke.

Oni su, međutim, upozorili da produženo vreme za probijanje lozinke "verovatno neće biti toliko jer se računarska snaga povećava u narednim godinama".

Lozinke koje testira Hive Sistems su takođe nasumično generisane.

Ako je lozinka prethodno ukradena, koristi reči iz rečnika, ili ako je ponovo korišćena između veb lokacija, vreme potrebno za njeno probijanje dramatično opada.

Sve su više potrebne nove bezbednosne karakteristike

Ako želite da testirate jačinu svojih lozinki, veb lokacija Koliko je sigurna moja lozinka? - kao što ime kaže, može da vam kaže da li treba da je promenite.

Dok duže lozinke nude bolju zaštitu, upravljanje njima može biti izazov, zbog čega su menadžeri lozinki koji bezbedno čuvaju i šifruju akreditive za prijavu, popularno rešenje.

Pored toga, menadžer lozinki favorizuje korišćenje jedinstvenih, složenih prijava koje ograničavaju izloženost bezbednosti u slučaju povrede podataka.

Čak i ako je vaša lozinka slaba, veb lokacije obično imaju bezbednosne funkcije za sprečavanje hakovanja grubom silom kao što je ograničavanje broja pokušaja.

Portali koji vode do osetljivih informacija takođe često koriste dodatni nivo bezbednosti kao što je dvofaktorska autentifikacija kako bi sprečili prevaru.

Iako su ranije savetovane česte promene lozinki, stručnjaci sada naglašavaju stvaranje jakih, jedinstvenih lozinki, osim ako nisu ugrožene.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)