Veruda ili Fratarsko ostrvo,  nalazi se na jugu Pule, a često se naziva još i Ostrvom bratstva i jedinstva. Osim lokalaca, malo ko zna za ovo zanimljivo mesto.

Površina mu je nešto manja od 200.000 kvadratnih metara i na njemu je Manastir Svete Marije koji je ovde podignut u 18. veku, a zatvoren 1806. godine.

Franjevci su ponovo došli na Verudu 1920. godine. Sagradili su manastir Svetog Antonija Padovanskog, a kako se navodi u reportaži VIDA TV, stanovnici ne vole previše da pričaju o ostrvu i radije bi ga čuvali u tajnosti.

Za razliku od drugih delova Hrvatske, turizam ovde nije razvijen, pa na ostrvo dolazi tek poneki avanturista ili ronilac zbog očaravajućih lokacija u blizini.

Iako nema turista, na ostrvu postoji kamp, ali bez struje, vode ili prodavnice. Uprkos tome, stanovnici Pule dolaze ovde kako bi se odmorili od svakodnevnice. Oni jednostavno ponesu hranu i piće, povedu porodicu ili prijatelje i upute se ka Otoku bratstva i jedinstva, kako ga zovu.

Ostrvo Mala Jugoslavija kod Pule u Hrvatskoj
Youtube printscreen/VIDA Ostrvo Mala Jugoslavija kod Pule u Hrvatskoj

Jedan od stanovnika Pule kog je reporterka upitala zašto ide na Verudu, rekao je da "ide malo gde su normalni ljudi".

Druga sagovornica koja je krenula put Verude, kaže da se tamo svi znaju među sobom, da su uglavnom domaći, ali da dođe i po koji stranac.

Jedan od kampera, Dario naveo je da "šta god ti treba, moraš da pitaš komšiju".

"Toga više nigde nema. Ovde postoji. Uglavnom je dobro. Sve je super. Mala Jugoslavija", rekao je on i dodao da su ga mnogi pitali, što ne priča o tome da postoji takvo ostrvo.

Kapetan brodića koji prevozi putnike iz Pule na ostrvo kaže da ko dođe jednom, jednostavno mora da se vrati.

"Ko se jednom s tim zadoji, prosto mora da dođe ponovo jer oni koji dolaze kažu da ovde odmore dušu", navodi kapetan.

Na ostrvu postoji mapa sa iscrtanim putokazima gde se šta od sadržaja nalazi, ali retko ko zna koja je, recimo Prvomajska ulica, jer je, kako kažu, puno internih naziva i pravila.

"Jedan od kampera, takođe lokalac pojašnjava da je to tako zato što ovo nije kamp za turiste.

Fratarsko ostrvo, poznatije je kao Veruda, a još poznatije kao Mala Jugoslavija. Nalazi se  kod Pule i prava je oaza mira koju lokalci pokušavaju da sakriju od sveta.
Youtube printscreen/VIDA Fratarsko ostrvo, poznatije je kao Veruda, a još poznatije kao Mala Jugoslavija. Nalazi se kod Pule i prava je oaza mira koju lokalci pokušavaju da sakriju od sveta.

"Ovo je za nas", kaže on.

To potvrđuju i ostali kamperi.

"Ako ti treba brašno, znaš gde ima, ako ti treba medicinska sestra, znaš u kom je delu ostrva...", nabraja još jedna kamperka.

Neki lokalci preko leta ujutru odlaze sa ostrva u Pulu na posao pa se posle posla vraćaju na Malu Jugoslaviju jer tako pune baterije i provode prijatna letnja popodneva u miru.

Mnogi na ostrvu Mala Jugoslavija spavaju na otvorenom, na ljuljaškama među borovim drvećem
Youtube printscreen/VIDA Mala Jugoslavija kod Pule glasi za ostrvo koje je oaza mira i mesto gde još uvek postoji bratstvo i jedinstvo

„Divno je da postoji takvo ostrvo. Živi i zdravi bili i tako nastavili", „Odličan video. Ovo je primer zašto volim ljude", „Uživala sam gledajući ovaj film. Divni ljudi, divno ostrvo", neki su od komentara korisnika YouTuba.

Zvuči vrlo primamljivo i kao zaista nešto čega više nema u današnjem svetu otuđenosti. 

Šta o ovakvom letnjem uživanju mislite vi?

(M.A./EUpravo zato)