Razuđena hrvatska obala ima čak 1.244 ostrva, ostrvca, hridi i grebena.

Iako je svaki od njih autentičan i neobičan na svoj način, neka se naročito izdvajaju od drugih i kao takva postala su poznata široj evropskoj i svetskoj javnosti.

Od onih najpoznatijih, za koje već zna ceo svet, do manje poznatih koji čuvaju svoj mir i autentičan ostrvski život, ona su zaista blago Jadrana.

Ipak, neka od njih bi možda prošla sasvim neopaženo da se poslednjih decenija nisu pojavili snimci iz drona i satelitske mape.

Jedno od takvih je i ostrvce Bavljenac, koji se naziva i Baljenac, ostrvo u obliku otiska prsta!

Stanovnici Kaprija vekovima gradili suhozide na Baljencu zbog poljoprivrede

Ostrvce Bavljenac se nalazi u šibenačkom arhipelagu, nedaleko od Kaprija, a površina mu je tek 0,14 kvadratnih kilometara.

Upravo su stanovnici obližnjeg Kaprija, ostrva bez automobila koji je ime dobio po kaparima, zaslužni za neobičan izgled Bavljenca.

Oni su se, naime, kroz istoriju na tom ostrvcu bavili poljoprivredom, a parcele su, kao i drugde u Dalmaciji, odvajali suhozidima.

Ručno su krčili oštro rastinje i golim rukama gradili kamene zidove, a sve kako bi imali vinograde i lugove u kojima bi mogli saditi smokve i drugo voće.

Njihov trud se isplatio. Suhozidi na otočiću stoje i danas, a oblik koji su nenamerno postigli, u kombinaciji s oblikom samog ostrva, proslavio je Bavljenac kao jedinstveno ostrvo u obliku otiska prsta.

Jadranska ostrva u obliku srca, ribice, pljosnatog tanjira...

Daleko najpoznatije, jadransko ostrvo koje je proslavilo snimanje iz vazduha, je Galešnjak, ostrvo u obliku srca.

Galešnjak, hrvatsko ostrvo u obliku srca
Youtube printscreen/Arwin Tours Galešnjak, hrvatsko ostrvo u obliku srca

Ovo nenaseljeno ostrvo nalazi se u Pašmanskom kanalu. Okružuje ga neverovatno čisto more jer se morske struje u kanalu menjaju svakih šest sati. S jedne strane, nalazi mu se ostrvo Pašman, a s druge, na kopnu, Turanj.

Široj domaćoj, ali i svetskoj javnosti, svoj srcoliki oblik otkrilo 2008. godine, zahvaljujući Google Earthu, iako je u obliku srca bio ucrtan i na starim, drevnim kartama.

Pored toga, Hrvatska ima i ostrvce u obliku ribice, to je Gaž u Nacionalnom parku Brijuni, kao i potpuno pljosnato ostrvce Taljurić smešteno u Parku prirode Telašćica.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)