Cene turističkih aranžmana u Srbiji su u julu značajno porasle, a kako pokazuju podaci agencije Evropske unije za statistiku, cene u Srbiji premašile su povećanje u skoro svim evropskim zemljama.

Dok je prosečno poskupljenje aranžmana u Evropskoj uniji u julu iznosilo 6,6 odsto, u Srbiji su cene skočile za čak 15,2 odsto, prema podacima Eurostata.

U poređenju sa državama iz regiona, jedino je Severna Makedonija zabeležila veće poskupljenje od Srbije, sa povećanjem cena turističkih aranžmana od 16,5 odsto u julu.

U Hrvatskoj su cene aranžmana za turiste porasle za devet odsto u julu u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, u Sloveniji su zabeležile rast od 6,7 odsto, dok su u Albaniji porasle za 1,4 odsto. Za razliku od ovih zemalja, u Crnoj Gori cene aranžmana su zapravo pale za jedan odsto.

Najveći rast cena zabeležen u Turskoj i Francuskoj

Turska je zabeležila najveći skok cena turističkih paket aranžmana, gde su one porasle za 49,5 odsto. Odmah iza nje je Francuska, gde su cene za turiste povećane za 22,2 odsto. Ovo povećanje cena u Francuskoj može se delimično objasniti održavanjem Letnjih olimpijskih igara, koje su se odvijale u Parizu i još nekoliko gradova od 26. jula do 11. avgusta.

Italija je takođe zabeležila značajan rast cena od 19,5 odsto, a slede Kipar sa 16,7 odsto, te Severna Makedonija i Srbija.

S druge strane, neke zemlje su u julu zabeležile pad cena turističkih aranžmana, među kojima su Danska (0,2 odsto), Crna Gora (1 odsto), Finska (2,7 odsto), Malta (2,9 odsto) i Norveška (3,9 odsto).

Na nivou EU, prosečne cene turističkih aranžmana porasle su za 6,6 odsto u julu. Cene domaćih aranžmana su porasle za 11,1 odsto, dok su međunarodni aranžmani zabeležili rast od 5,7 odsto. Generalno, cene aranžmana za turiste su u stalnom porastu širom EU od avgusta 2021. godine.

(JA/Eupravo zato)