Biser zadarskog arhipelaga, Dugi otok, skriva neke od najposebnijih fenomena u Hrvatskoj, a takođe se ponosi i jednom od najlepših plaža na Jadranu. Plažu Sakarun mnogi porede sa Karibima, a popularna je kako među domaćim, tako i evropskim, pa i svetskim posetiocima. 

Okružena gustom borovom šumom koja u letnim mesecima pruža preko potreban hlad, u svetu je postala poznata zbog beline peska i čistoće mora pa je neretko upoređuju sa najlepšim plažama na Karibima.

Ova lepotica duga je oko 300 metara i more je ovdje prilično plitko, tako da je idealna za porodice sa malom decom i one koji vole da uživaju u plićaku.

Na plaži se nalaze i ugostiteljski objekti pa na njoj zaista bez problema možete provesti baš čitav dan.

Jedan od razloga za njenu svetsku slavu je jedinstvena kombinacija prirodne lepote i mira.

Utisak potpunog zena upotpunjuju umirujući zvuci cvrčaka, omiljenih letnjih muzičara uz koje ćete verojatno zaboraviti na brige i sve one melodije koje ste pripremili na telefonu za opuštanje na plaži.

Plaža Sakarun na Dugom otoku, Hrvatska
Nino Marcutti / Alamy / Alamy / Profimedia Plaža Sakarun na Dugom otoku, Hrvatska

Ipak, njena čarolija nije samo stvar subjektivnog utiska. To potvrđuju i naslovi najprestižnijih svetskih medija. Na primer, Forbes je ovu plažu uvrstio na popis deset najlepših plaža na svetu, a u članku je posebno istaknuo kristalno čisto more i netaknuto okruženje.

Ostrvo za dušu i telo

Za Dugi otok u sastavu Zadarske županije kažu da "leči" i dušu i telo, a do njega ćete lako stići nakon dva sata vožnje iz trajektne luke Gaženica.

Topla preporuka je i poseta Parku prirode Telašćica, koji je najpoznatiji po strmim okolnim stenama koje izviru iz mora.

Ovaj neverovatni prizor se nebrojeno puta našao i na naslovnicama svetskih turističkih magazina i s pravom ga nazivaju delićem raja na jadranskoj obali.

Inače, odmor na Dugom otoku je sve, samo ne dosadan.

Dugi otok, Hrvatska
Nino Marcutti / Alamy / Alamy / Profimedia Dugi otok, Hrvatska

Nije poznat po uzbudljivom noćnom životu, ali leti se u mestima održavaju razne fešte i manifestacije, među kojima je najpoznatija "Saljske užance".

Ostrvo ima šta da ponudi i pobornicima aktivnog odmora. Premreženo je pešačkim i biciklističkim stazama, a s njega je lako dogovoriti izlet na obližnje Kornate, kameni biser Mediterana.

Za one koji vole istoriju, širom ostrva obeleženi su i arheološki lokaliteti kojih ima petnaestak, a upotpunjeni su info tabelama.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)