Okružen impresivnim lednjacima, gustim šumama i kristalno čistim jezerima, nekada uspavani Bode, glavni grad norveške regije Nordland, sada je Evropska prestonica kulture.

U 39 godina dugoj istoriji, ovo je prvi put da je neko mesto iznad Arktičkog kruga dobilo to laskavo priznanje.

Upravo zahvaljujući tome, promenila se slika o gradu koji više niko ne može nazvati uspavanim i dosadnim.

 jer on i tekako ima šta da vam ponudi od atrakcija, znamenistosti i zanimljivosti.

Broj posetilaca ove godine porastao za 25 odsto

Ovaj grad, ali i čitava regija Nordland, tokom cele ove godine organizuju više od 1.000 predstava, koncerata, umetničkih izložbi i drugih kulturnih događaja.

Njihov cilj je da dostojno istaknu i predstave svoju domorodačku istoriju, kulturni preobražaj i čarobni, netaknuti arktički krajolik.

Na svečanom otvaranju programa početkom godine ulice Bodea ispunilo je najmanje 20.000 ljudi.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, statistika pokazuje da je broj posetioca iz celog sveta u ovom gradu u prvih šest meseci 2024. porastao za čak 25 odsto u odnosu na isti period lani.

Bodo, Norveška
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Bodo, Norveška

Mesto sa najbržim rastom u Norveškoj

Danas je Bode, koji broji oko 53.000 stanovnika, jedno od najbrže rastućih mesta u Norveškoj, ali to nije uvek bilo tako.

Dok Tromso glasi kao nadaleko poznat univerzitetski grad na severu zemlje, a glavni grad Oslo zapravo ni nema konkurencije, Bode se do pre 10 godina baš i nije imao čime pohvaliti -- jedina atrakcija bila mu je vojna vazdušna baza, a i sami Norvežani dali su mu posprdan nadimak - "dosadni Bode".

Otvaranje niza muzeja i kulturnih institucija

Ironično, ali uspon grada započeo je nakon što je 2012. zatvorena spomenuta vojna baza. Tad je bez posla ostalo 1.000 ljudi, ali gradska vlast fokusirala se na razvoj infrastrukture kako bi Bode zasijao u punom sjaju.

2014. godine izgrađena je koncertna dvorana Stormen sa 900 mesta, kao i istoimena biblioteka i kulturni centar.

Nekoliko godina kasnije, grad je naručio još jednu koncertnu dvoranu, Svømmehallen Scene.

U njoj je popularni norveški bend A-ha, sa Norveškim arktičkim filharmonijskim orkestrom, snimio svoj poslednji album "True North".

Tu je i muzej Jekt, izgrađen 2019. i ovogodišnji dobitnik nagrade za Norveški muzej godine, sa zanimljivim postavom koji prikazuje sve vrste ribarskih brodova tog područja.

Uskoro dobija aerodrom i fudbalski stadion

Još jedna atrakcija u gradu je Norveški muzej vazduhoplovstva, koji se prostire na oko 10.000 kvadratnih metara i u kome se možete oprobati kao pilot u simulatoru letenja.

Vredan posete je i Muzej Nordland, osnovan 1888. kao muzej ribarstva Bodea.

Danas su u njemu postavljene izložbe koje pokrivaju kulturu i istoriju severne Norveške, a ceo drugi sprat posvećen je srebrnom blagu iz vikinškog doba, pronađenom u Bodeu 1919.

Ali to nije sve. Naime, novi stadion za fudbalski klub FK Bode Glimt i novi aerodrom trebali bi biti dovršeni 2029, odnosno 2030. godine.

Brzu hranu zamenili otmeni restorani

Bode je u međuvremenu procvetao i u turističkom smislu.

Donedavno je, kako se šale lokalci, to bio grad u kome nisi mogao pojesti ništa drugo osim kebaba i hamburgera, a sad se u novim, otmenim restoranima, s terasama koje gledaju na more, gostima nude vrhunski specijaliteti od bakalara, koji je zaštitni znak ovog norveškog dragulja.

Hrana u jednom od norveških restorana
Martin Wagner / imago stock&people / Profimedia Hrana u jednom od norveških restorana

Vrlo popularne su i lokalne pivovare, a jedna od jačih je Badin, osnovana 2012. Osim što gostima nudi obilaske svog pogona, organizuje i sopstveni festival piva.

U okolini mu je najpristupačniji evropski glečer

Ipak, ono što najviše oduševljava u Bodeu i oko njega jeste čarobna priroda.

Osim fjordova koji okružuju grad, u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i najpristupačniji evropski glečer - Svartisen.

Nacionalni park Svartisen, Norveška
Sergio Pitamitz / Universal images group / Profimedia Nacionalni park Svartisen

Površina mu je 375 kilometara kvadratnih i to je najveće područje prekriveno ledom u severnoj Norveškoj.

Engenbreen, veličanstveni krak Svartisena koji završava oko 200 metara iznad nivoa mora, a od ovogodišnje Evropske prestonice kulture udaljen je oko tri sata lagane vožnje.

Tu je i naselje inspirisano praistorijom

Ako želite svoj boravak na severu Norveške da završite na neobičan način, svakako prenoćite u Tuvsjyenu, mestu inspiriranom lovačkim naseljem iz kamenog doba.

Njegovi ostaci, stari čak 10.000 godina, jedan su od najstarijih poznatih tragova ljudske naseobine u Bodeu.

Tu možete da provedete vreme u travnatoj kolibi i u kotliću pripremite ribu koju ste sami ulovili.

Kad se poželite vratiti udobnijem, modernijem načinu života, uskočite u hidromasažnu kadu i uživajte u pogledu na bajkovitu prirodu.

U letnim mesecima možete da ostanete budni uz ponoćno sunce, a ukoliko ovde dođete zimi, velika je verovatnoća da ćete na nebu uloviti i fascinantan ples polarne svetlosti.

Polarna svetlost iznad Norveškog grada Tromsoe
Rune Stoltz Bertinussen / AFP / Profimedia Polarna svetlost iznad Norveškog grada Tromsoe

Sada ste se uverili da ovo mesto nikako ne može biti dosadno, posebno za one turiste sa avanturističkim duhom.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)