Gradonačelnik Barselone planira da poveća turističku taksu za putnike na krstarenju koji posećuju grad na kraće od 12 sati u okviru svojih stalnih napora da se "pozabave posledicama masovnog turizma" u katalonskoj prestonici.

Žaime Kolboni, član Katalonske socijalističke partije, najavio je niz mera osmišljenih da smanji prekomerni turizam i poboljša stambenu situaciju u gradu od kada je preuzeo dužnost prošle godine.

Pre četiri nedelje, Kolboni je rekao da će ukinuti iznajmljivanje stanova turistima do 2028. ukidanjem licenci za 10.101 stan koji je trenutno odobren za kratkoročno iznajmljivanje. Širom Španije održani su masovni protesti protiv štetnog efekta koji turistička industrija u procvatu ima na svakodnevni život ljudi.

U intervjuu za španski list El Pais, gradonačelnik je rekao da će nastojati da poveća porez koji plaćaju putnici na krstarenju, koji sada iznosi sedam evra dnevno, kako bi se osiguralo da grad pravilno profitira od njihovih kratkih poseta.

"Barselona je grad koji je otvoren za posetioce, a turizam je važan sektor njene privrede. I pored toga, odlučan sam da se pozabavim posledicama koje masovni turizam ima po grad. To znači da ćemo ići do kraja sa zabranom turističkih stanova 2028. Ali takođe ćemo značajno povećati porez za ljude na krstarenju", rekao je Kolboni.

Veliki problemi u gradu

On je rekao da iznajmljivanje turističkih stanova i kratka zaustavljanja na krstarenju stvaraju velike probleme gradu.

"Kada je u pitanju izbor između turista koji koriste smeštaj i prava na stanovanje ljudi koji žive tu, odlučili smo da pravo na stanovanje u Barseloni stavimo na prvo mesto. Kada je u pitanju zaustavljanje putnika na krstarenju – na manje od 12 sati – mi kao grad dobijamo intenzivno korišćenje javnog prostora bez ikakve koristi i dobijamo osećaj okupacije i zasićenosti. Želimo turizam koji poštuje svoju destinaciju", rekao je Kolboni.

Gradonačelnik nije rekao za koliko planira da podigne porez, rekavši samo da su istraživanja već naručena. Kolboni je dodao da ideja nije bila da odvrati posetioce od krstarenja i svraćanja u grad, već da osigura da kao grad ostvare prihod koji bi mogao da se uloži u projekte kao što je postavljanje klima uređaja u škole.

Istakao je da njegova zabrana takozvanih turističkih stanova neće odbiti posetioce i da grad i okolina imaju dovoljno hotelskih kapaciteta da nastave da budu domaćini velikih godišnjih događaja i ozbiljnih turista.

Prošle godine Španija, koja ima 47 miliona stanovnika, primila je rekordnih 85,1 milion međunarodnih turista, 19 odsto više nego 2022.

Rastući bes i frustracija zbog nekontrolisanog rasta turizma izazvali su brojne proteste poslednjih meseci na kopnu i na Balearskim ostrvima i Kanarima.

(JA/EUpravo zato/Gardijan)