Kažu da je vredno čekati ono što vredi imati, jer dobre stvari dolaze onima koji čekaju. To bi moglo da uteši ljude koji planiraju da ručaju u "Disfrutaru", resoranu u Barseloni koji je nedavno zauzeo prvo mesto na listi 50 najboljih restorana na svetu.

Vest o ovoj tituli neće biti iznenađenje ljubiteljima hrane, jer je restoran već dobijao visoke ocene od raznih prestižnih vodiča, uključujući Mišlen. Sada se za mesto i ručak u njemu čeka i do godinu dana.

Za kuvare koji su započeli ovaj posao, krunisanje za najbolji restoran na svetu je velika čast. Oriol Kastro, Mateu Kasanjas i Eduard Šatruk su se upoznali u legendarnom restoranu 'El Bulli', gde su radili kao kuvari pod vođstvom Ferana Adrije i Julija Solera.

Tu su ova trojica Katalonaca usavršavala svoje veštine i stekla znanje koje ih je sada dovelo do vrhunca kulinarskog uspeha.

Godine 2012. odlučili su da postanu partneri i otvore svoj prvi restoran - "Compartir", u gradu Kadakes, Đirona. Od tada su otvorili još dva restorana: "Disfrutar" u Barseloni (2014) i "Compartir" takođe u Barseloni (2022).

Kažu da nagrada demonstrira snagu španske kuhinje.

"U prošlosti smo imali slavnu francusku kuhinju; zatim je postojao pokret, ovde u Španiji, baskijske kuhinje. Zatim je došla revolucija El Bulija i bez sumnje nastavljamo sa revolucijom u Kataloniji, u Španiji čiji je poslednji deo prva nagrada našeg resotrana", kaže Kastro.

Treći, drugi pa prvi

Godine 2022. zauzeli su treće mesto na listi 50 najboljih restorana na svetu, a sledeće godine drugo mesto. Čak i sa tako jasnim napretkom iz godine u godinu, prva nagrada ih je šokirala.

"Do tog trenutka, nisu objavili da smo broj jedan, nismo znali i to čini taj trenutak magičnim. Tako da je to neverovatno, neizrecivo i neuporedivo", kaže Kasanjas.

Sajt 50 najboljih restorana na svetu opisuje 'Disfrutar' kao "dajning iskustvo za ceo život" i hvali "briljantno maštovita jela, neprevaziđeno tehničko majstorstvo i razigranu prezentaciju".

Gosti mogu da probaju jela uključujući multi-sferični pesto sa nežnim pistaćima i jeguljom ili verziju restorana tradicionalnog španskog tapas jela 'gilda'. Nije iznenađujuće da je potražnja za stolovima na rekordnom nivou.

"Otkako smo dobili nagradu, istina je da se lista čekanja povećava. Pre smo imali listu čekanja od možda sedam ili osam meseci, sada imamo ljude koji su skoro godinu dana na listi čekanja", objašnjava menadžer Vicente Lara.

Kaže da nagrada takođe postavlja visoka očekivanja kupaca, što znači veći pritisak za rastući tim koji sada broji 75 članova. U 22 godine koliko se ova rang lista objavljuje, pobednički restoran je osam puta bio smešten u regiji Katalonije na severoistoku Španije.

(JA/EUpravo zato/Euronews)