Najpopularnije svetske destinacije, poput Venecije ili Barselone, bore se da drže broj posetilaca pod kontrolom.

Problemi koje donosi prekomerni turizam su brojni, a države i gradovi se sa tim bore na različite načine. Jedan od njih je i naplata taksi.

Šta je problem sa prekomernim turizmom?

Lokalni stanovnici su oštećeni jer imovina postaje nedostupna zbog sve masovnije kupovine nekretnina za odmor. Vlasti se bore da upravljaju otpadom koje ostavljaju turisti, a zagađenje doprinosi klimatskoj krizi.

Jedna taktika na koju destinacije računaju su turističke takse: naknade koje posetioci moraju da plate, povrh uobičajenih troškova kao što su smeštaj i hrana.

Ovo nije nov koncept. Ako ste putovali u inostranstvo, verovatno ste ranije plaćali turističku taksu. Možda to negde niste ni primetili - jer se to ponekad naplaćuje kroz poreze koje plaćate u svom hotelu.

Prihod od ovih taksi obično se koristi za uređenje i održavanje gradova i turističkih atrakcija, poboljšanje infrastrukture, usluga prevoza i slično.

Barselona (ponovo) povećala turističku taksu

Gradske vlasti su 2022. godine najavile da će turistička taksa Barselone biti povećana u naredne dve godine.

Od 2012. posetioci katalonske prestonice morali su da plaćaju i regionalnu turističku taksu i dodatnu doplatu za ceo grad.

Gradske vlasti su 1. aprila 2023. povećale komunalnu taksu na 2,75 evra, dok je drugo povećanje stupilo na snagu od 1. aprila 2024. godine, i naknada sada iznosi 3,25 evra.

Taksa se odnosi na posetioce koji borave u zvaničnom turističkom smeštaju, a prihod će biti upotrebljen za finansiranje gradske infrastrukture, uključujući poboljšanje puteva, autobuskih usluga i pokretnih stepenica.

Portimao, Portugal, uveo turističku taksu u martu ove godine

Portimao je krenuo stopama susednih gradova uvođenjem turističke takse u martu ove godine.

Visina taksi u Algarveu će varirati od visoke do niske sezone, postavljajući ga na 2 evra po noći od aprila do oktobra i 1 evro po noći od novembra do marta.

Olhao, portugalski ribarski grad popularan među turistima, na sličan način je počeo da naplaćuje posetiocima 2 evra za noć između aprila i oktobra. Porez se smanjuje na 1 € između novembra i marta, ne odnosi se na decu mlađu od 16 godina i ograničen je na pet noćenja, dakle maksimalno 10 evra, po putovanju.

Naknade se koriste da bi se smanjio uticaj turizma na gradove Algarvea, uključujući poboljšanje čistoće, bezbednosti i održivosti.

Dve od 16 opština Algarvea već su naplaćivale turističku taksu: Faro (1,5 evra po noći do sedam noćenja između marta i oktobra) i Vila Real de Santo Antonio (1 evro po danu do sedam dana).

Turistička taksa Venecije

Venecija, Piazza San Marco
Nick Zonna/IPA / Sipa Press / Profimedia Italija, Venecija, Piazza San Marco tokom uskršnjih praznika, mart 2024.

Venecijanska turistička taksa bila je predmet mnogih debata i više puta je odlagana, dok je grad jedan od najposećenijih u Evropi. Prekomerni turizam tera lokalno stanovništvo da napusti uske i prepune ulice centra grada.

Sada je potvrđeno da će grad u laguni isprobati naplatu ulaza.

Posetioci će morati da plate taksu od 5 evra za ulazak vikendom na vrhuncu sezone i drugim danima između aprila i sredine jula, ukupno 29 dana.

Naknada za jednodnevni izlet biće na snazi između 8.30 - 16.00 časova, što znači da posetioci koji dođu u Veneciju na večeru ili koncert neće morati da plaćaju.

Taksa ima za cilj smanjenje gužve, podsticanje dužih poseta i poboljšanje kvaliteta života stanovnika.

Prihod od naplate ići će za usluge koje pomažu stanovnicima grada, poput održavanja, čišćenja i smanjenja troškova života.

Neke zemlje su ranije uvele turističke takse

Za neke, to ima veze sa pokušajem suzbijanja broja turista i sprečavanja prekomernog turizma. Za druge je to skoro kao porez za održivost. Prihod od ovih taksi ide za održavanje turističkih objekata i zaštitu prirodnih resursa.

Austrija

U Austriji plaćate boravišnu taksu, koja se razlikuje u zavisnosti od pokrajine u kojoj se nalazite. U Beču ili Salcburgu plaćate dodatnih 3,02 odsto na hotelski račun po osobi.

Turistička taksa je poznata i kao Tourismusgesetz i Berherbergungsbeitrage.

Belgija

Turistička taksa u Belgiji se takođe primenjuje na smeštaj, za svaku noć koju tamo boravite.

Naknada je ponekad uključena u cenu sobe u hotelu, ali neki odvajaju troškove i čine ga dodatnom naplatom, tako da morate pažljivo da proverite svoj račun.

Antverpen i Briž naplaćuju cenu po sobi. Cena u Briselu varira u zavisnosti od veličine i ocene hotela. Generalno je oko 7,50 evra.

Bugarska

Bugarska primenjuje turističku taksu na noćenje.

Prilično je niska i varira u zavisnosti od oblasti i klasifikacije hotela - do oko 1,50 evra.

Hrvatska

Trogir na hrvatskom primorju tokom letnjih meseci
EUpravo zato/Milena Antonijević Trogir na hrvatskom primorju tokom letnjih meseci, šetalište, marina, septembar 2023.

Hrvatska je povećala turističku taksu 2019. Međutim, povećana stopa se primenjuje samo tokom letnjeg špica sezone.

Posetioci plaćaju oko 1,33 € po osobi po noći.

Češka

Što se tiče Češke, turističku plaćate jedino prilikom posete Praga.

Taksa je prilično niska (ispod 1 €) i plaća se po osobi, po noći, do 60 noćenja. Ne odnosi se na decu mlađu od 18 godina.

Francuska - Veća turistička taksa u Parizu zbog Olimpijskih igara 2024

U Francuskoj se plaća 'take de sejour'.

Dodaje se na vaš hotelski račun i varira u zavisnosti od toga u kom se gradu nalazite. Cene se kreću od 20 evro centi do oko 4 evra po osobi po noći.

Turistička žarišta poput Pariza i Liona koriste novac za održavanje turističke infrastrukture.

Uoči Olimpijskih igara 2024. godine, turistička taksa na hotelske sobe je povećana za 200 odsto, počev od januara 2024.

U zavisnosti od vrste smeštaja, naknada se kreće od 0,75 € do 15 € po noći.

Nemačka

Nemačka ima takozvani 'kulturni porez' ('kulturforderabgabe'), a takođe i "porez na krevet" (bettensteuer), u gradovima uključujući Frankfurt, Hamburg i Berlin.

Naknada je oko 5 procenata od vašeg hotelskog računa.

Grčka

Turistička taksa u Grčkoj se zasniva na broju hotelskih zvezdica ili broju soba koje iznajmljujete. Može biti u rasponu do 4 € po sobi.

Mađarska

Turističke takse u Mađarskoj važe samo u Budimpešti, a putnici moraju da plate dodatnih 4 odsto po noći na osnovu cene sobe.

Italija

Turističke takse u Italiji zavise od toga gde se nalazite. Na Siciliji se takse kreću od 1 do 3 evra po noći, dok se rimska naknada kreće od 3 do 7 evra po noći u zavisnosti od vrste sobe. Neki manji gradovi naplaćuju više.

Holandija

Holandija ima kopnenu turističku taksu i vodnu turističku taksu.

U Amsterdamu trenutno iznosi 7 odsto cene hotelske sobe i zove se 'toeristenbelasting'.

Ove godine će porasti na 12,5 odsto, što će je učiniti najvišom turističkom taksom u Evropi. Primenjivaće se i za putnike na krstarenju i na posetioce koji noće.

Portugal

Niža turistička taksa u Portugalu se plaća po osobi po noći i primenjuje se samo na goste koji imaju 13 i više godina. Ona košta oko 2 evra i trenutno se primenjuje u 13 od 308 opština u Portugalu, uključujući gradove Porto, Lisabon i Faro.

Morate je platiti samo prvih sedam dana boravka.

Slovenija

Boravišna taksa u Sloveniji varira u zavisnosti od lokacije i ocene hotela.

Nešto je viša u većim gradovima i odmaralištima, uključujući Ljubljanu i Bled - oko 3 €.

Španija

Ako idete na Ibizu ili Majorku, moraćete da platite turističku taksu.

Održiva turistička taksa, koja se primenjuje na smeštaj za odmor na španskim Balearskim ostrvima (Majorka, Menorka, Ibica, Formentera), primenjuje se na svakog turistu koji ima 16 ili više godina.

Tokom sezone, taksa može dostići i do 4 evra po noći.

S druge strane, Valensija je odustala od planova za uvođenje turističke takse 2024. nakon prošlogodišnjih izbora.

Švajcarska

Boravišna taksa u Švajcarskoj varira u zavisnosti od lokacije. Cena je po noći i osobi i iznosi oko 2,20 evra.

Ponude za smeštaj obično ne uključuju boravišnu taksu - ona ​​je navedena kao poseban iznos, tako da je lakše pratiti šta plaćate i odnosise samo na boravak kraći od 40 dana.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)