Barselona je grad u kome turističke takse sve više poskupljuju kako bi se izborili sa prevelikim brojem posetilaca.

Taj namet je od 2012. već jednom poskupeo, a 2022. su vlasti najavile da će se suma dodatno povećavati naredne dve godine.

Takse zavise od tipa smeštaja i odnose se samo na zvanične turističke ponude. Cena je ovog aprila povećana sa 2,75 evra na 3,25 evra.

Kao što znamo, Barselona je najposećeniji grad u Španiji, ali lokalni meštani to skupo plaćaju.

Zbog prekomernog turizma taksa će od oktobra iznositi četiri evra.

Kolike su turističke takse u Barseloni?

Svaki posetilac Barselone mora da plati regionalnu, ali i gradsku taksu.

Regionalna zavisi od vrste smeštaja. Primera radi, u hotelima sa 4 zvezdice iznosi 1,70 evra, u iznajmljenim objektima je 2,25, a u luksuznim hotelima i smeštajima od 5 zvezdica je 3,50 evra.

Sagrada Familia je čuvena katedrala u Barseloni
Mariana Cuenca / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia Sagrada Familia je čuvena katedrala u Barseloni

Putnici kruzera koji se u gradu zadržavaju manje od 12 sati moraju da plate tri evra regionu, a svi ostali dva.

Odvojena gradska taksa, koja se odnosni na najmanje sedam noćenja, stabilno raste. Trenutno iznosi 3,25 evra po noćenju za većinu posetilaca i 4 evra za one u turističkim apartmanima ili kruzerima koji se zadržavaju manje od 12 sati.

Kako to utiče na cene smeštaja u Barseloni?

Gradske vlasti su usvojile predlog da turisti od oktobra moraju da plate gradsku taksu od 4 evra što je povećanje od 0,75 evra po noćenju.

To znači da bi gost hotela od 5 zvezdica ukupno platio takse od 7,50 evra po noćenju, što je 52,50 evra nedeljno po osobi.

Ideja je da se ohrabri "kvalitetni" turizam i plate troškovi poput čišćenja i bezbednosti.

Dakle, Barselona želi da smanji broj "običnih" posetilaca, a fokusira se na krupnije igrače koji će samim tim ostaviti više novca u njihovom gradu.

Vlasti se nadaju da će viša taksa povećati prihode sa 95 miliona evra na 115 miliona evra samo u ovoj godini.

Barselonu godišnje poseti 32 miliona ljudi, a mnogi pristižu kruzerima.

Kada je reč o drugim destinacijama u Španiji, takse postoje i na Balearskim ostrvima (Majorka, Menorka, Ibica i Formentera) - od jednog do 4 evra za sve starije od 16 godina. Prikupljena sredstva se koriste za promociju boljih turističkih praksi i očuvanje životne sredine.

Valensija je planirala da uvede sličnu meru krajem prošle godine, ali se od toga odustalo nakon izbora. Bilo je predviđeno da turisti plaćaju između 50 centi i dva evra po noćenju za boravak od najmanje 7 dana.

(EUpravo Zato/Euronews)