Milioneri sve više razmatraju evropske gradove kao destinacije za preseljenje, ali jedan grad se, začuđujuće, ne nalazi ni među prvih pet, prema novom izveštaju.

Prema Evropskom izveštaju o životnom stilu kompanije Knight Frank, 83 odsto bogatih pojedinaca — onih koji zarađuju milion dolara ili više — koji razmatraju preseljenje, preferiraju život u gradu zbog kulturnih i ekonomskih prilika. S druge strane, 17 odsto njih radije bira ruralne oblasti i turističke destinacije zbog prirodnih lepota i sporijeg tempa života.

Kompanija Knight Frank je anketirala 700 bogatih pojedinaca iz 11 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, kako bi saznali koji su im najprivlačniji evropski gradovi i turističke destinacije. Pariz je zauzeo prvo mesto, ističući se u kategorijama poput ekonomije i ljudskog kapitala, a London, obično percipiran kao mesto gde se skupljaju milioneri, je zauzeo tek sedmo mesto.

Konsultantska firma Henley & Partners, koja prati migracione trendove, procenjuje da će se rekordnih 128.000 milionera preseliti širom sveta u 2024. godini, dok je u 2023. taj broj bio 120.000. Takođe, 19 odsto ultra-bogatih pojedinaca planira da podnese zahtev za drugi pasoš ili izdavanja državljanstva u drugoj zemlji.

Glavni prioriteti milionera pri preseljenju su bezbednost i privatnost, dok mlađe generacije, kao što su pripadnici Generacije Z i milenijalci, više naglašavaju zaposlenje, a starije generacije su fokusirane na poreze.

Lista od pet gradova

Pariz, Berlin, Barselona, Beč i Madrid su pet evropskih gradova koje bogati najviše razmatraju kao destinacije za 2024. godinu.

Iznenađenje je bilo što London nije u prvih pet, jer je odvojeni izveštaj pokazao da Velika Britanija nije više utočište milionera, kao i da se očekuje da će izgubiti najmanje 9.500 ljudi sa visokom neto vrednošću u toku ove godine, što je znatno više od prošlogodišnjih 4.200 ljudi.

Konsultantska kuća Henley & Partners je primetila da je 1950-ih i ranih 2000-ih veliki broj bogatih porodica iz Evrope, Afrike, Azije i Bliskog istoka hrlio u Veliku Britaniju, ali je nakon Bregzita, između 2017. i 2023. godine, Velika Britanija izgubila 16.500 milionera zbog migracije.

Glavni razlog za egzodus je što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno ukinulo poresku politiku da strani državljani ne budu oporezivani na njihov međunarodni prihod – što je bilo posebno popularno među milijarderima.

Drugi razlozi uključuju potencijalna povećanja školarina u privatnim školama i visoko oporezivanje nekretnina.

(EUpravo zato/CNBC)