Treću godinu zaredom, Beč, glavni grad Austrije, je grad na svetu koji je najprikladniji za život, prema Economist Intelligence Unit-u.

Godišnji izveštaj ima cilj da pokaže koliko je grad udoban ili pogodan za život, a u konkurenciji je bilo 173 grada širom sveta na osnovu 30 indikatora organizovanih u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura.

Zbog svojih savršenih rezultata u tim kategorijama, Beč je predvodio ovogodišnju listu, a prate ga zapadnoevropske "kolege": Kopenhagen u Danskoj na drugom mestu i Cirih u Švajcarskoj na trećem.

Ukupan rezultat Beča, iako je najviši na listi, bio je manji u kategorijama kulture i životne sredine, "zbog nedostatka velikih sportskih događaja", prema Globalnom indeksu životnosti EIU za 2024.

Ljudi prelaze pešački prelaz u nekoj od ulica u Beču, austrijskoj prestonici.
ALEX HALADA / imago stock&people / Profimedia 

"EIU-ov indeks najprikladnijeg grada za život je delimično porastao tokom prošle godine. Pad stabilnosti i infrastrukture u brojnim gradovima u naprednim ekonomijama nadoknađen je strukturnim poboljšanjima u zdravstvu i obrazovanju u nekoliko gradova na tržištima u razvoju", navodi se u izveštaju.

Evo 10 najprikladnijih gradova na svetu, prema EIU.

  • Beč, Austrija
  • Kopenhagen, Danska
  • Cirih, Švajcarska
  • Melburn, Australija
  • Kalgari, Kanada
  • Ženeva, Švajcarska
  • Sidnej, Australija
  • Vankuver, Kanada
  • Osaka, Japan
  • Okland, Novi Zeland

Četiri azijsko-pacifička grada ušla su u ovogodišnjih 10 najboljih: australijski gradovi Melburn i Sidnej, kao i Osaka, Japan i Okland, Novi Zeland.

Zapadna Evropa dominira

Zapadna Evropa je, međutim, bila region sa najboljim rezultatom na globalnom nivou, 92 od 100. Rezultat je opao od prošle godine zbog porasta protesta i kriminala koji su opterećivali kategoriju stabilnosti, navodi se u izveštaju.

Severna Amerika je bila drugi najbolji region, sa prosečnim rezultatom od 90,5 od 100, i najvišim rangom za obrazovanje. Međutim, tekuća stambena kriza u Kanadi povukla je infrastrukturne rezultate u regionu, rekao je EIU.

Beograd je na "solidnom" 94 mestu, što je napredak od šest mesta u odnosu na prošlogodišnju listu.

Gradovi koji su najmanje pogodni za život

U donjih 10 dominiraju gradovi u podsaharskoj Africi i regionima Bliskog istoka i Severne Afrike. Damask, Sirija i Tripoli, Libija, rangiraju se kao dva najlošija grada za život nakon građanskih nemira koji su srušili njihove ekonomije, prema izveštaju..

Grad Kijev u Ukrajini rangiran je kao 9. grad koji je najmanje pogodan za život na svetu, pošto se zemlja i dalje bori sa aktivnim oružanim sukobom nakon ruske invazije u februaru 2022.

Tel Aviv, izraelska prestonica, najviše je odskočila ove godine. Grad je pao za 20 mesta na 112. mesto u svetu, zbog rata sa Hamasom koji traje od 7. oktobra.

(JA/EUpravo zato)