Istraživanje, koje su sproveli Vatican Tours and Tickets, analiziralo je ukupne troškove putovanja po osobi za pet noćenja, šest dana u evropskim prestonicama. Troškovi uključuju prosečne dnevne troškove za hranu i lokalni prevoz, cene hotela i troškove transporta.

Podaci su prikupljeni sa Numbeo platforme koja se bavi troškovima života širom sveta i Rome2Rio platforme namenjene za troškove dolaznih i odlaznih putovanja. Prosečna cena putovanja između evropskih prestonica korišćena je za određivanje cena dolaznih avionskih karata ako je grad destinacija, odnosno odlaznih troškova ako je grad polazna tačka.

Za prosečne cene hotela korišćena je Booking.com platforma, za smeštaj za dvoje odraslih na pet noći u septembru. Ove cifre su kombinovane kako bi se dobila procena ukupnih troškova po osobi za čitavo putovanje.

Pogledajmo neke od najpristupačnijih opcija ove jeseni.

Bratislava, Slovačka

Bratislava, glavni grad Slovačke, zauzima deseto mesto sa ukupnim troškom od 888,21 evra po osobi za šestodnevni boravak. Prosečni dnevni troškovi u gradu su 53,20 evra, što ukupno iznosi 319,20 evra za celo putovanje. Smeštaj je relativno pristupačan sa cenom od 267,97 evra za pet noći, dok su troškovi putovanja umereniji – dolazni letovi koštaju oko 150,78 evra, a odlazni 150,26 evra, piše Express.co.uk.

Magdalena Petrušić, stručnjak za putovanja iz Vatican Tours and Tickets, komentarisala je rezultate.

"Ova studija pokazuje kako pristupačna evropska putovanja mogu otvoriti vrata ka nekim od kulturno najbogatijih i istorijski značajnih prestonica na kontinentu. Priština i Skoplje, na primer, nisu samo jeftine opcije – one su kapije za razumevanje raznovrsnih kultura Balkana. Ovi gradovi nude putnicima autentična iskustva, od istraživanja vekovima stare arhitekture do lokalnih tradicija, i to po daleko nižim cenama u odnosu na popularnije destinacije".

Varšava i Sofija

Varšava u Poljskoj, sa 867,38 evra, i Sofija u Bugarskoj sa 868,57 evra, zauzimaju osmo i deveto mesto. Obe prestonice poznate su po bogatoj istoriji i živopisnoj kulturnoj sceni. Iako su skuplje u poređenju sa gradovima na vrhu liste, one i dalje nude odličnu vrednost za one koji žele da istraže istočnu Evropu bez prekomernog trošenja.

Sofija, Bugarska
Sergio Delle Vedove / Alamy / Alamy / Profimedia 

Beograd i Budimpešta

Na ovoj listi nalazi se i srpska prestonica. Beograd, zauzima šesto mesto sa ukupnim troškom putovanja od 835,68 evra po osobi, dok Budimpešta, Mađarska, sa 863,39 evra zauzima sedmo mesto. Ove prestonice, iako nešto skuplje od prvih pet, i dalje nude pristupačne opcije za putnike, uz svoje jedinstvene kulturne i istorijske atrakcije.

Podgorica, Crna Gora

Podgorica, glavni grad Crne Gore, zauzima peto mesto na listi sa ukupnim troškom putovanja od 794,92 evra po osobi za šest dana. Dnevni troškovi u ovom gradu prosečno iznose 41,30 evra, što ukupno iznosi 247,80 evra za ceo boravak. Smeštaj u Podgorici je povoljan, sa prosečnom cenom od 149,95 evra za pet noći. Troškovi prevoza su takođe umereni, sa prosečnim cenama dolaznih letova od 198 evra i odlaznih letova od 199,17 evra. Zajedno, ovi faktori čine Podgoricu atraktivnom opcijom za one koji žele da istraže Crnu Goru.

Jedna od ulica u Podgorici tokom letnjih meseci
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Jedna od ulica u Podgorici tokom letnjih meseci

Kišinjev, Moldavija

Kišinjev, glavni grad Moldavije, zauzima četvrto mesto sa ukupnim troškom putovanja od 784,07 evra po osobi. Dnevni troškovi u ovom gradu su 36,56 evra, što omogućava putnicima da istraže njegove zelene parkove, arhitekturu iz sovjetske ere i sve popularniju vinsku kulturu. Prosečne cene putovanja su takođe pristupačne, sa dolaznim letovima od oko 208,41 evra i odlaznim od 193,59 evra. Smeštaj u Kišinjevu ostaje povoljan, sa prosečnom cenom hotela od 162,71 evra po osobi za pet noći. Troškovi putovanja su razumni, što čini Kišinjev odličnom opcijom za one koji žele da otkriju jednu od manje poznatih prestonica Evrope bez prekomernih troškova.

(EUpravo zato/Express.co.uk)