Evropski gradovi dominiraju na novoj listi najlepših gradova sveta, zauzimajući devet od prvih deset mesta. Ova rang lista je zasnovana na broju zgrada koje odgovaraju "zlatnom preseku", što je proporcija koja se hiljadama godina koristi u arhitekturi da bi se postigla lepota kroz balansirane, harmonične strukture.

Mnogi evropski glavni gradovi našli su se u prvih deset na listi koju je sastavio britanski sajt Online Mortgage Advisor, među kojima, iznenađujuće, nije Pariz.

Šta je "zlatni presek"?

Reč je o matematičkom pojmu koji se često koristi u (istoriji) umetnosti kao kompozicijski zakon u kojem se manji deo prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618. Zlatni presek (ili rez) postao je ideal naročito za vreme renesanse kada su umetnici i naučnici težili savršenstvu u kompozicijama, a i danas se smatra najsavršenijim presekom u prirodi.

Evo koji su gradovi proglašeni za one sa najlepšim zgradama na svetu.

Sa svojim vijugavim kanalima i raznovrsnom arhitekturom, Venecija zauzima prvo mesto. Prema ovoj studiji, više od 83 odsto njenih zgrada odgovara zlatnom preseku. Stoga ne čudi što je ovaj italijanski grad toliko popularan među turistima: u 2023. godini primio je 5,7 miliona posetilaca. Zbog ovako velikog broja posetilaca, drevna luka je ove godine uvela turističku taksu kao meru za smanjenje dolazaka, a nedavno je uvedeno i ograničenje od 25 osoba po turističkoj grupi, što je grad stavilo u centar pažnje svetske javnosti.

Italija se takođe može pohvaliti drugim najlepšim gradom, s obzirom da je glavni grad Rim ostvario 82 odsto podudarnosti sa zlatnim presekom, čime je postao najlepša evropska prestonica.

Sa samo delićem procenta manje, Barselona u Španiji zauzima treće mesto. Prate je Prag u Češkoj, gde se gotička katedrala Svetog Vida ističe u kontrastu sa upečatljivo modernom Plešućom kućom (Nadimak koji je dat zgradi osiguravajućeg društva Nationale Nederlanden u centru Praga).

Na petom mestu nalazi se jedini neevropski grad među prvih deset: Njujork u Americi.

Koji je najlepši grad u Francuskoj?

Iako je dom ikoničnih građevina poput Ajfelovog tornja i Notr Dama, Pariz nije ušao u prvih deset - zauzeo je tek 12. mesto.

Prestigao ga je Bordo, koji se našao na devetom mestu sa ocenom lepote od 75,3 odsto. Najpoznatiji po okolnim vinogradima, ovaj jugozapadni grad prepun je impresivne arhitekture, uključujući i muzej "Cité du Vin”, čiji organski oblik podseća na iskrivljene vinove loze i vrtložne čaše vina.

Među brojnim modernim čudima, ovaj grad star 2.000 godina može se pohvaliti i klasičnim lepotama poput zdanja sa stubovima "Grand Théâtre de Bordeaux” i simetričnog trga Place de la Bourse.

Među prvih deset najlepših gradova po arhitekturi su i Atina u Grčkoj na šestom mestu, Budimpešta u Mađarskoj na sedmom, Beč u Austriji na osmom i Milano u Italiji na desetom.

Pored Pariza, evropski i međunarodni gradovi koji su se našli među prvih dvadeset na globalnoj listi uključuju Stokholm u Švedskoj, Firencu u Italiji, Tel Aviv u Izraelu, Kopenhagen u Danskoj, Marakeš u Maroku, Čikago u SAD, Amsterdam u Holandiji, Berlin u Nemačkoj i Istanbul u Turskoj.

(JA/EUpravo zato)