“Put koji vodi ka nebu” ili “put među oblacima” popularni su nazivi za Transfagarašan u Rumuniji, na čijem asfaltu mnogi avanturisti žedni adrenalina odlaze da isprobaju gume. Po mišljenju mnogih biciklista i motociklista, ovaj put prepun krivina jedan je od najlepših u Evropi, ako ne i na svetu.

Usponi i spustovi, kao i uzbudljive krivine koja vode do krova Rumunije na masivu Fagaraš, ka vrhu Moldojanu (2544 m) čine ga jedinstvenim u svetu.

27 vijadukata, 831 most, manjih i većih, kao i 5 tunela čine putovanje još uzbudljivijim. Put dužine 114 kilometara počinje od Kartisoara do opštine Kurtea de Arđes, a najviša tačka je na 2042 metra, gde je jezero Balda.

Južnim Karpatima, koji se još nazivaju i Transilvanijski Alpi i čine granicu istorijskih provincija Vlaške i Transilvanije, nekada su putovali trgovci. Napredovali bi dugo i sporo, kroz kanjone i teške terene, sve dok se ozloglašeni Nikola Čaušesku nije pobrinuo da izgradi put koji bi omogućio vojsci da brže prođe.

Bratu Laurentiu / Alamy / Alamy / Profimedia, Andreea Constantinescu / Alamy / Alamy / Profimedia Transfagarašan u Rumuniji

Za vožnju su potrebni čelični nervi zbog brojnih krivina, vetra i magle. Tokom jeseni i zime, put je zatvoren kako bi se smanjio rizik od nezgoda. Da li će put biti otvoren ili ne zavisi od vremena, a saobraćaj se obično otvara od kraja juna do kraja avgusta.

Potrebno je oko tri sata vožnje od početka do kraja bez zaustavljanja, ali sa pauzama putovanje može trajati ceo dan.

Među znamenitostima koje vredi videti svakako su kule manastira Curtea de Arđes iz 16. veka, jugoistočno od grada Sibinj, gde su sahranjivani prvi rumunski kraljevi i kraljice. Dvorac Poenari, jezero i brana Vidraru i jezero Balea takođe su vredni pažnje.

(EUpravo zato/Punkufer)