Za najpoznatiji turski specijalitet, takozvani doner kebab, država odakle je potekao – Turska - sada traži poseban status zaštite od Evropske unije, pored ostalih evropskih favorita kao što su napuljska pica i španska šunka "Jamon Serrano".

Termin "döner" potiče od glagola "dönmek" (okretati), ali većina Evropljana ga zna jednostavno kao doner kebab – što je naziv koji se koristi u arapskom svetu za sve vrste mesa kuvanog iznad plamena.

Status TSG

"Jamon Serrano" je rezultat sušenja zadnje noge svinje. Hamon Serano znači "šunka iz Siere", što se odnosi na planinska područja koja su najbolja mesta za sušenje šunke. Proizvod je poznat kao "paleta" (šunka od ramena) kada se pravi sa prednjom nogom.

Proces proizvodnje šunke odvija se isključivo u Španiji i zbog toga ima zaštićeni status TSG (zagarantovani tradicionalni specijalitet).

Kada je u pitanju napuljska pica, ona ima ima takođe status TSG u Evropskoj uniji, a umetnost napuljskih pica majstora upisana je na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine u Evropi 2017. godine.

Turska želi da registruje naziv "döner" u Evropi kako bi se mogao koristiti samo od strane proizvođača koji se pridržavaju registrovane metode proizvodnje i specifikacija proizvoda.

Tržišna vrednost doner kebaba u Evropi procenjuje se na oko 3,5 milijardi evra, piše u tekstu zahteva koji je podržalo Udruženje turskih proizvođača donera u Evropi (ATDID), koje predstavlja čitav sektor u Evropi od 1996. godine.

Tradicionalni specijaliteti nemaju oznaku za zaštićeno poreklo

Iako se povremeno povezuju sa oznakom EU za zaštićeno poreklo (PDO), tradicionalni specijaliteti (TSG) nisu uključeni u okvir geografskih oznaka (GI) – koji obezbeđuje najveći nivo intelektualne zaštite prehrambenih proizvoda u Evropi.

Ova jača zaštita dodeljuje se prehrambenim proizvodima koji imaju vezu sa geografskim područjem, što nije slučaj sa doner kebabom - i to je takođe razlog zašto je, na primer, pršuti iz Parme dodeljena ova oznaka, dok "Jamon Serrano" uživa zaštićeni status samostalno.

Međutim, ova oznaka specijaliteta izazvala je kontroverzu, na primer kada je u pitanju slučaj Hrvatske i Italije, kada je slatko desertno vino iz Hrvatske dobilo tradicionalni naziv "prošek", što bi moglo biti u sukobu sa italijanskim prosekom, koji ima iznaku PDO.

U slučaju dönera, očekuje se da bi prigovori mogli doći od bliskog suseda i dugogodišnjeg kulturnog rivala preko Egejskog mora – Grčke.

"Tvrdi se da je Grčka bila prva zemlja u Evropi u kojoj je 'döner' uveden tokom migracije ljudi između dve zemlje 1922. godine. U Grčkoj je nazvan ‘giros’, navodi se unapred u zahtevu Turske.

Faza konsultacija sada je otvorena i trajaće tri meseca, tokom koje zemlje mogu osporiti registraciju pokretanjem pitanja intelektualne svojine.

(JA/EUpravo zato/Euronews)