Erich Lessing / akg-images / Profimedia, Mitar gavric / Panthermedia / Profimedia Očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope, podrška i promocija umetnosti i kreativnih industrija u Evropi nalaze se među ciljevima Evropske unije. Prepoznavši značaj Golupca, Evropska unija uložila je sredstva u njegovu obnovu.

Na mestu gde je Dunav naširi, na samom u ulazu u Đerdapsku klisuru, leži utvrđeni srednjevekovni grad Golubac. Tvrđava na istoku Srbije jedna je od najbolje očuvanih u Evropi i od velikog značaja, za srednjovekovnu istoriju Starog kontinenta.

Poznato je da se tvrđave grade na strateški važnim položajima, pa je tako i Golubačka, zbog mesta na kom se nalazi bila cilj osvajanja mnogim narodima.

Utvrđeni grad je teškim lancem povezan sa stenom Babakaj (koja i danas viri iz vode u sred Dunava), tako da je nekada onaj pod čijom je kontrolom tvrđava bila, u potpunosti kontrolisao kako drumski, tako i rečni saobraćaj kroz Đerdapsku klisuru.

Tvrđavu Golubački grad čine tri dela: prednji, zadnji i gornji grad (sa citadelom). Tvrđava ima ukupno 10 (9+1) kula i dve velike kolske kapije. Ispred grada se nalazi prednji zid koji čini spoljni zid šanca, koji je verovatno bio napunjen vodom. Protok vremena, ali i druge različite okolnosti, poput vremenskih nepogoda i ratova, dovele su do toga da tvrđava bude oštećena, a neki njeni delovi urušeni.

Golubačka tvrđava pre obnove
Erich Lessing / akg-images / Profimedia Tvrđava Golubac pre obnove

Očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope, podrška i promocija umetnosti i kreativnih industrija u Evropi nalaze se među ciljevima Evropske unije. Prepoznavši značaj Golubačke tvrđave, Evropska unija uložila je sredstva u njenu obnovu.

Obnavljanjem Golubačke tvrđave, Evropska unija je značajno doprinela obogaćivanju turističke ponude istočne Srbije i njenom ekonomskom razvoju. Rekonstrukcija istorijskog objekta, koji se smatra jednim od najlepših na Dunavu trajala je pet godina, a Evropska unija u projekat je uložila preko 8 miliona evra.

Šta je sve urađeno u kompleksu Golubačke tvrđave:

Kule, palata, arheološka istraživanja...

Tokom pet godina - koliko su trajali radovi - rekonstruisano je 9 kula i devet pratećih bedema. Izgrađena je i palata površine oko 600 kvadratnih metara.

Kako bi dodatno obogatili znanja i stvorili celokupniju sliku o vremenu u kom je Golubac vrveo od života, izvedena su obimna arheološka istraživanja unutar i ispred tvrđave.

Zahvaljujući uređenim unutrašnjim stazama i stepenicama, posetioci danas imaju prilaz svim delovima tvrđave.

Prema informacijama sa sajta EU za tebe, vrednost radova na rekonstrukciji same tvrđave je bila oko 2,4 miliona evra.

Golubačka tvrđava
Mitar gavric / Panthermedia / Profimedia 

Centar za posetioce

Centar za posetioce, veličine preko 960 kvadratnih metara, u kojem se nalaze stalna postavka o Golubačkoj tvrđavi, ali i kafeterija, suvenirnica i prostorije Društva "Tvrđava Golubački grad", koje upravlja kompleksom Golubačke tvrđave.

Ovaj objekat je otvoren u julu 2016. godine, a vrednost radova iznosila je oko 950 hiljada evra.

Tunel i obilaznica za konačno izmeštanje saobraćaja

Kako bi konačno, nakon 90 godina, bilo omogućeno izmeštanje saobraćaja iz tvrđave, izgrađen je tunel dužine 150m i saobraćajnica ukupne dužine 760m. 

Širina tunela je 10,45m, a visina 6,26m. Vrednost radova na izgradnji tunela i obilaznice iznosila je oko 2,3 miliona evra, a otvoreni su za saobraćaj u julu 2016. godine.

Obaloutvrda i pristan za velike rečne kruzere

Krstarenje Dunavom danas je atraktivano turističko putovanje na koje rado kreću i domaći i strani turisti. Sastavni deo te ture je i kompleks Golubačke tvrđave, zahvaljujući tome što je na dunavskoj obali izgrađena je obaloutvrda dužine 400 metara koja je omogućila postavljanje pristana za prihvat velikih rečnih kruzera i drugih polovila.

Vrednost radova koji su završeni u julu 2016. godine bila je oko 420 hiljada evra.

Tehnička infrastruktura

U sklopu obnove završeni su i svi neophodni objekti prateće infrastrukture koji su omogućili stabilno snabdevanje kompleksa vodom i električnom energijom. Uređen je parkovski prostor platoa između Centra za posetioce i tvrđave, a izgrađen je i parking za posetioce.

Vrednost radova iznosila je oko 1,1 milion evra.

Podrška društvu "Tvrđava Golubački grad"

Upravljanje kompleksom Golubačke tvrđave je složen i odgovoran zadatak. Zato je, tokom realizacije ovog projekta, društvu Tvrđava Golubački grad pružena stručna pomoć u izgradnji kapaciteta za efikasno i održivo upravljanje kompleksom. Urađeni su strateški planski dokumenti i organizovane obuke za rukovodstvo i zaposlene u preduzeću.

Tvrđava je opremljena savremenom prezentacionom opremom. Kreirana je i posebna savremena multimedijalna prezentacija tvrđave, koju posetioci mogu videti u palati i kulama. U zaleđu tvrđave su obeležene pešačke staze sa vidikovcima.

Vrednost ovih aktivnosti bila je oko 268 hiljada evra.