"Mona Liza" je najpoznatije i najposećenije umetničko delo na svetu. Do deset miliona ljudi godišnje poseti najpoznatiji muzej u Francuskoj i na svetu, Luvr, kako bi videli ovu sliku.

Njen zagonetni osmeh posećivali su ljubitelji umetnosti, ali i lopovi, demonstranti koji vole supu, pa čak i muškarac prerušen u staricu u invalidskim kolicima koji joj je na sliku bacio tortu..

Ali sada bi novi projekat mogao da dokaže da je poslednja kraljica Francuske Marija Antoaneta u pravu, jer ju je smatrala "premalom i previše mračnom".

Slika Leonarda da Vinčija "Mona Liza" je pred premeštanjem, kako bi se joj se dalo više prostora, ali i smirili posetioci. Zaista, posetioci Luvra u proseku imaju 50 sekundi da se dive "Mona Lizi", koja je izložena iza barijere i neprobojnog stakla u centru muzeja a mnogi su je nazvali najrazočaravajućim remek-delom na svetu.

Zaista razumljivo, pošto ogromna gužva i ograničen prostor u galeriji znače da je teško videti Mona Lizu.

Suočen sa tim problemom, direktor pariskog muzeja sada predlaže da se Da Vinčijevo umetničko delo izoluje kako bi se poboljšalo iskustvo.

"Premeštanje ‘Mona Lize’ u posebnu prostoriju moglo bi da okonča razočarenje javnosti. Posetioci nisu ispravno dočekani u trenutnoj prostoriji gde se nalazi delo, tako da smatramo da ne radimo svoj posao kako treba", rekao je Lorens de Kars, direktor muzeja.

Ovog puta su svi saglasni

Vensan Deljeven, kustos iz Luvra, rekao je za francuski list Figaro da je ovome razmišljano već duže vreme, ali ovog puta su svi saglasni.

"Sada se slika nalazi u velikoj prostoriji, a Mona Liza je pozadi, iza svog sigurnosnog stakla, tako da na prvi pogled izgleda kao poštanska marka", ističe.

Leonardo da Vinči je želeo da uspostavi vezu licem u lice između slike i osobe koja je posmatra.

Zvuči dobro, ali inicijativa bi podrazumevala ozbiljno renoviranje, uključujući otvaranje novog ulaza u palatu Luvr, i stvaranje dve nove prostorije u podrumu ispod kvadratnog dvorišta Luvra. Jedna od "podzemnih odaja" poslužila bi kao scenografija za "Mona Lizu". I dok bi to moglo da pomogne sa problemima koje donose redovi i da omogući posetiocima direktan pristup, sve bi to bilo u vrednosti od oko 500 miliona evra - što teško da bi francuska vlada izdvojila usled smanjenja budžeta za kulturu, piše Euronews.

Ministarstvo kulture je navodno za novi projekat "Grand Louvre", ali će ministar finansija Bruno Le Mer morati da bude ubeđen. Le Mer je već izjavio da se nada da će povratiti 25 milijardi evra ušteđevine za budžet za 2025. i pozvao je kulturni sektor da doprinese.

Međutim, to ne sputava rukovodstvo muzeja da uradi šta su zamislili.

"Raspoloženje u muzeju je sada jasno. Moramo da prihvatimo da je slika globalna ikona, što je van naše kontrole", rekao je De Kars.

(JA/EUpravo zato/Euronews)