Holandija je zemlja Evropske unije koja u velikom broju situacija služi kao model – uradićemo onako kako rade Holanđani. Što kada je u pitanju odnos prema životnoj sredini, građanima ili poljoprivredi.

Međutim, da li biste ovo uradili kao Holanđani? Naime, građanima ove zemlje ne smeta kada im drugi ljudi zaviruju u domove. O čemu se radi?

Ako ste ikada posetili Holandiju sigurno ste osetili atmosferu, kao i doživeli da njeni stanovnici nemaju problem sa deljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan, retko kom prozoru videti zavese.

Neobična arhitektura

Jedna od prvih stvari koje će vas impresionirati u Holandiji je njena arhitektura i stambene zgrade. Sve zgrade izgledaju slično, veoma su uske i visoke, a glavni materijali su cigla i drvo. U prošlosti, država je oporezivala gradnju u širinu, pa su Holanđani počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Na primer, šetajući uz kanale Amsterdama, naići ćete na niz uskih, visokih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu. Na tim prozorima nećete videti zavese. Evo zašto.

Otvorenost u svakom smislu

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, naprotiv, poželjno je.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da kriju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se pridržavaju ovog pravila, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Druga teorija je da, ne stavljajući zavese na prozore, žele drugima da pokažu svoj uspeh i imućnost, smatrajući dom odrazom toga.

Holandija je izrazito zanimljiva zemlja, a otvorenost stanovništva je jedna od njenih čari, pa se ova specifičnost savršeno uklapa u njihov stil života.

Ali, da li bi građani Srbije pristali na ovo?

(JA/EUpravo zato)