Naći parking mesto je danas postala prava umetnost u mnogim gradovima širom sveta, pa ni ne čudi da vozači izdvajaju velike sume novca za njih.

Ipak, niko nije očekivao da bi jedno mesto za parkiranje moglo da košta skoro pola miliona evra, kako stoji u oglasu na holandskom sajtu za nekretnine.

Parking mesto u blizini Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za 495.000 evra, što je šokantna cena čak i za Holandiju, gde su cene eksplodirale zbog stambene krize.

To je najskuplje parking mesto u zemlji, preneo je lokalni medij RTL.

Kako se navodi, površine je 18 kvadratnih metara i nalazi se u zatvorenom kompleksu i "u najpoznatijoj i ekskluzivnoj trgovačkoj ulici u Holandiji", nadomak Rijksmuseuma i muzeja Van Gog. Može se iznajmiti za 750 evra mesečno.

Tražena cena parking mesta viša je od prosečne cene stana u Holandiji, koja je, prema izveštaju objavljenom krajem 2023. godine, 430.000 evra.

Parking mesta su "sve ređa i njihova vrednost raste, ali takav prostor naravno ne vredi pola miliona evra", navodi RTL.

Ipak, sa ovim se ne slaže osnivač agencije za nekretnine Jeel Heule, koji ističe da je okrug u kojem se kuće prodaju za nekoliko miliona evra prepun skupih stanova i automobila.

RTL ističe i da stranica Funda, na kojoj je objavljen oglas, ne kontroliše da li tražene cene odgovaraju vrednosti onoga što se prodaje.

"Samo zavisi od toga da li je neko dovoljno lud da plati tu sumu", ističu.

(Eupravo Zato/RTL)