Kako bi očuvali svoje kulinarsko nasleđe, Međunarodna federacija za doner kebab iz Istanbula podnela je prijavu Evropskoj uniji da se kebab prizna kao turski proizvod čime bi se zaštitili standardi njegove proizvodnje.

Ovo jelo je poteklo iz Turske, ali je veoma popularno i širom sveta. U predlogu se preciziraju i pravila za pravljenje doner kebaba tako da se goveđe ili teleće meso mora seći na komade debljine od 3 do 5 mm, a potom se marinira najmanje 10 sati u tačno odmerenoj kombinaciji soli, bibera, paprike, timijana, sečenog luka i jogurta ili mleka.

Međutim, zbog velike turske dijaspore u Nemačkoj, kebab se pravi i u toj zemlji gde je originalni recept ipak menjan u skladu sa lokalnim ukusima.

Jedna trećina Nemaca jede kebab makar jedan mesečno, a u širom zemlje radi najmanje 15.000 lokala koji prave ovu hranu.

Međunarodna federacija za doner kebab iz Istanbula je istakla da je njihova prijava ključna za očuvanje autentičnosti jela.

"Želimo da osiguramo da se prava suština kebaba sačuva. Ovde se radi o odavanju počasti našoj tradicionalnoj kuhinji kako bismo je autentično podelili i sa svetom", naveo je portparol federacije.

Sa druge strane, njihov potez je razljutio nemačke proizvođače kebaba čija je izmenjena verzija takođe postala neka vrsta kulturnog dobra. Oni smatraju da je i njihov kebab deo odvojenog kultirnog nasleđa.

U turskoj prijavi se, ipak, ističe da je važno prepoznati korene jela.

doner kebab u nemačkom restoranu brze hrane
ROBERT SCHLESINGER / AFP / Profimedia Nemački ugostitelji se ponose svojim kebabom

"Doner kebab je važan deo turske kuhinje i kulture. Zaštita tradicionalnog recepta predstavlja očuvanje našeg nasleđa", rekao je jedan turski istoričar, prenosi "Hurijet".

Ukoliko se njihova prijava usvoji, prema pravilima EU svaki štand ili lokal u Evropi koji prodaje kebab moraće da prati originalni turski recept ili će biti primoran da preimenuje proizvod. Nešto slično se dogodilo kada se Grčka izborila da zaštiti feta sir.

Dok kulinarska rasprava traje, otkriva se veza između tradicionalnih kuhinja, kulturnog identiteta i međunarodne trgovine. Posledice ove odluke mogle bi da utiču na buduće pravljenje doner kebaba ne samo u Nemačkoj nego i u drugim delovima Evrope, pa možda i sveta.

(EUpravo Zato/Turkiye today)