Amsterdam je još jedan grad koji pokušava da se izbori sa navalom turista, pa će pristajanje kruzera uskoro biti izmešteno iz centra grada.

Ukoliko se predlog usvoji, do 2035. godine nijedan brod neće smeti da pristane na poznate dokove holandskog grada. 

Trenutno su aktuelni planovi da se prepolovi broj kruzera koji uplovljavaju na Putnički terminal Amsterdam (PTA). Sada je dozvoljeno da ih bude 190, ali bi do 2026. taj broj trebalo da se smanji na najviše 100. Dogovoreno je da će Roterdam ubuduće prihvatati brodove koji nisu dobrodošli u Amsterdamu.

Zašto Amsterdam ne želi kruzere?

Tamošnje vlasti nameravaju da stanu na put kruzerima koji pristaju u centru grada, a to će biti samo jedan deo mera koje imaju za cilj da ograniče prekomerni turizam i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Osim toga, krstarenja su zagađujuća forma turizma koja doprinosi gužvama, ali i emisijama štetnih gasova u gradu.

Kako će to uticati na turizam u Amsterdamu?

Iako će ove mere nesumnjivo pozitivno uticati na životnu sredinu, postoji bojazan da će prihod od turizma doživeti oštar pad.

Ukoliko se smanji broj turista koji dolaze brodovima, smatra se da će to osetiti muzeji, restorani, prodavnice i turističke agencije.

Ipak, gradske vlasti su prepoznale takav rizik.

"Za Grad to znači manje prihoda od turističkih taksi. Finalne posledice odluke će biti uključene u sledeći memorandum o budžetu. Nikakve posledice se ne očekuju u predlogu budžeta za 2025. godinu", naveli su iz gradske uprave.

Trenutno, kruzeri Amsterdamu godišnje donose 105 miliona evra, ali stručnjaci kažu da se to, uprkos preseljenju u drugi grad, neće mnogo promeniti.

Više od 20 miliona turista svake godine poseti ovu popularnu holandsku destinaciju, ali samo jedan odsto dolazi sa kruzera. Čak i da ne stignu brodom do samog centra, vrlo lako će doputovati bilo kojim prevoznim sredstvom.

(EUpravo Zato/Euronews)