Četvrti jul najvažniji je datum za Sjedinjene Američke Države, jer se tamo proslavlja Dan nezavisnosti. Često nazivan samo po svom datumu, četvrti jul je praznik koji se obeležava širom SAD kao dan kada su osnivači ratifikovali Deklaraciju o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, kojom je tada vladao kralj Džordž III, 1776.

A kako se slavi ovaj praznik? U Americi na klasičan način, napolju, uz roštilj, obilne obroke, pivo, vatromete, o čemu je za portal EUpravo zato pričao ambasador Amerike u Srbiji Kristofer Hil.

Međutim, kako se slavi u Evropi? Iako nije poznato koliko tačno Amerikanaca živi na najstarijem kontinentu, procenjuje da ih ima oko 1,3 miliona – onih koji imaju pravo glasa. To znači da su u pitanju oni koji su legalno u Evropi. Zato bi trebalo videti kako se ovaj američki praznik proslavlja u različitim evropskim zemljama.

Velika Britanija

Potpuno je normalno početi od nacije od koje su SAD stekle nezavisnost. Dok je ranije Amerika gajila animozitet prema nekada velikoj imperiji, odnosi su se sada ublažili, pa SAD i Britanija trenutno imaju blisko povezane odnose.

Jedan od najboljih načina kako se slavi Četvrti jul u Britaniji je odlazak u kuću Bedžamina Frenklina u Londonu. Bivši dom oca osnivača SAD ukrašen je za Dan nezavisnosti, a lokalno osoblje obezbeđuje osveženje uz specijalizovane obilaske za proslavu tog dana.

Takođe na londonskom Portman skveru, organizacija demokrata preko granica pod imenom “Democrats Abroad United” organizuje svoj godišnji piknik za taj dan, na koji su, verovali ili ne, pozvani i republikanci.

Francuska

Dok se u Velikoj Britaniji, Dan nezavisnosti uglavnom povezuje jedino sa američkim praznikom, u Francuskoj nije tako. Oni imaju svoj Dan nezavisnosti koji se u kalendaru obeležava 10 dana kasnije. Dan Bastilje obeležava juriš Bastilje 14. jula 1789. i označava početak Francuske revolucije.

Kao takvi, u Francuskoj se Četvrti jul ne proslavlja kao u Britaniji. Međutim, tokom perioda između Prvog i Drugog svetskog rata, Francuzi su slavili 4. jul u čast “sestrinske republike“ koja im je pomogla da pobede u borbi protiv Nemačke. Tradicija je nestala skoro odmah posle Drugog svetskog rata.

Nemačka

Za američke državljanje u Nemačkoj, prilično je lako provesti dan slaveći kao što bi Amerikanci jer imaju sličan stavkao Amerikanci kada je u pitanju način. Tamo gde SAD imaju hot-dogove, Nemačka ima kobasicu. Tamo gde SAD imaju užasno pivo, Nemačka ima dobro pivo. U zaista velikim čašama.

Ono gde se još sigurno obeležava Dan nezavisnosti jeste ambasada SAD u Nemačkoj gde će se organizovati neke proslave, uključujući govor ambasadora, izvođenje američkih i nemačkih himni i vatromet.

Španija

Dok je Četvrti jul donekle ne tako bitan događaj u većini Evrope, zajednice u Španiji ga shvataju prilično ozbiljno - iz svojih razloga. U Malagi se to vidi kao prilika da se proslavi Španac Bernardo de Galvez koji je predvodio koloniste protiv Engleza na Floridi da bi pobedili u bici kod Pensakole.

Podvige španskog vojskovođe proslavio je tada prvi predsednik Amerike Džordž Vašington, koji je rame uz rame sa njim marširao na pobedničkoj paradi u Filadelfiji. Danas se Galvez slavi i u Malagi i u Pensakoli. Da bi odala priznanje Galvezu, opština Macharaviaia u Malagi organizuje vojnu paradu u njegovu čast u subotu najbližu četvrtom julu.

(JA/EUpravo zato)