Četvrti jul je najznačajniji datum u američkoj istoriji – dan kada je 1776. usvojena Deklaracija o nezavisnosti ove zemlje u Kongresu. Tim dokumentom su nastale Sjedinjene Američke Države van kontrole Velike Britanije, čija su kolonija bile do tada.

Deklaracija je, prema mišljenju ambasadora Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofera Hila, jedan od najbolje napisanih dokumenata na engleskom jeziku.

Po načinu proslavljanja, u pitanju je američki praznik onakav kakav zamišljamo: obeležava se uz parade, roštilj, hladno pivo i naravno vatromet. Amabasada Amerike u Srbiji tim povodom upriličila je proslavu u Srbiji gde su okupili zvanice iz različitih sfera života u Srbiji.

Kristofer Robert Hil_-2 (1).jpg
MONDO/Uroš Arsić 

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu Amerike ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti zajedno sa suprugom Džuli, a potom su izvedene himne dve zemlje.

Ovim povodom EUpravo zato je razgovarao sa Njegovom ekselencijom, Kristoferom Hilom.

Kako obeležavate Dan nezavisnosti u Sjedinjenim Državama i šta on predstavlja za vaš narod?

Pravimo veliku zabavu i uglavnom je organizujemo napolju, verovatno uz roštilja, jer je to način na koji Amerikanci slave. A šta proslavljamo? Proslavljamo naše slobode, proslavljamo našu zemlju, nakon 248 godina. I proslavljamo Deklaraciju nezavisnosti, za koju smatram da, ukoliko se posveti vreme da se pročita, da je to jedan od najbolje napisanih dokumenata na engleskom jeziku.

undefined
MONDO/Uroš Arsić 

Kako ocenjujete trenutni odnos između Sjedinjenih Država i Srbije?

Mislim da se odnos između Sjedinjenih Država i Srbije ubrzano poboljšava. Dosta stvari se odvija u pravom smeru i postoji mišljenje da imamo mnogo više sličnosti, nego što imamo razlika. Ovo se sve zasniva na uzajamnom poštovanju. Često znam da kažem, da Amerikanci i Srbi imaju nešto zajedničko, a to je da ne volimo kada nam se govori šta da radimo i u tom duhu smo otkrili da dosta toga možemo da postignemo zajedno.

Gde postoji prostor za poboljšanje saradnje?

Dosta stvari nam je preostalo da uradimo, sarađujemo u mnogim ekonomskim oblastima, mislim da je to veoma važno za oba naša naroda. Ovde posluje dosta američkih kompanija i postoji optimizam o ekonomskom smeru u kom se Srbija kreće.

Mislim da takođe imamo odnos između naših vojnih snaga, ponosni smo što je nacionalna garda Ohaja ovde bila više puta, kako bi radila, vežbala i trenirala sa srpskim snagama. Tako da, postoji dosta toga što pokušavamo da uradimo, ali ono što ne smemo da zanemarimo jeste razmena ljudi. Imamo direktne letove za Njujork, Čikago, i verovatno će biti više direktnih letova za Srbiju.

Poznato mi je da Srbi vole da kažu da je Čikago najveći srpski grad, i zaista, dosta srpskih Amerikanaca dolazi ovde i mislim da ćemo tek videti razmene ljudi u budućnosti.

Kako ocenjujete političku stabilnost na Balkanu?

Mir i sigurnost tema broj jedan u ovom regionu. Ovo je bio turbulentan region u prošlosti, bilo je problema u prošlosti, u 20. veku. To je bila teška tema. Ali još jedan odnos koji SAD ima, to je da je veoma ponosna na svoj odnos sa Evropskom unijom, i kako Srbija nastoji da se pridruži EU, tako i SAD deli tu težnju i voleli bismo da pomognemo.

Kristofer Robert Hil_-4.jpg
MONDO/Uroš Arsić 

Kako Sjedinjene Države podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU?

Sjedinjene Države podržavaju proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Znamo da je to dugačak, naporan proces. Taj proces je u toku već neko vreme i mi ga potpuno podržavamo. Naša uloga nije da Evropskoj uniji osiguramo nova članstva, ali ćemo pomoći Srbiji da se spremi za članstvo u meri u kojoj možemo.

Pogledajte intervju:

Intervju sa Kristoferom Hilom, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država EUpravo zato

(JA/EUpravo zato)