Bivši portugalski premijer Antonio Košta kao predsednik Evropskog saveta, Ursula fon der Lajen kao predsednica Evropske komisije i estonska premijerka Kaja Kalas kao Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednost vodiće Evropsku uniju do 2029. godine. Dve od tri glavne pozcije u Evropskoj uniji pripale su ženama, nakon izbora za Evropski parlament održanih početkom juna.

To je dobra vest! Međutim, iako se Evropski parlament zalaže za ravnopravnost polova, i dalje je manje žena nego muškaraca u politici i javnom životu na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, što pokazuju i nedavni podaci Evropske unije.

Ali, postoji napredak, smatra poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković.

Žene u evropskoj politici kroz istoriju

Kada je u pitanju Evropski parlament, sa godinama se postotak zastupnica povećavao. Od 1952. do prvih izbora 1979. bila je samo 31 ženska zastupnica. U prvom direktno izabranom Evropskom parlamentu zastupljenost žena iznosila je 15,9 odsto. Postotak zastupnica znatno je porastao od tada. U februaru 2024. bilo je 39,8 odsto ženskih zastupnica. Nakon novih izbora još uvek nije poznato koliko je žena u odnosu na muškarce u Evropskom parlamentu.

Kada su, s druge strane, u pitanju žene na ključnim pozicijama Evropske unije, nakon izbora 2019. godine, dve institucije EU-a prelomile su i dočekale svoje prve žene predsednice.

Ursula fon der Lejen postala je predsednica Evropske komisije. Iste godine Kristin Lagarde postala je predsednica Evropske centralne banke, čije imenovanje je podržao Evropski parlament.

Nakon junskih izbora, Kaja Kalas kao novoizabrana visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednost umesto Žozepa Borelja dala je malu prednost ženskom polu u visokoj evropskoj politici.

"Polje politike je dugo bilo rezervisano za muškarce, ali već decenijama unazad vidimo da se ostvaruje napredak i da je mnogo veće učešće žena u političkom životu. Ipak, mnoge zemlje u Evropi i širom sveta se suočavaju s tim da su žene suštinski onemogućene da učestvuju u odličivanju u meri i na način kako je to slučaj sa muškarcima, posebno kada govorimo o sektoru bezbednosti, spoljne politike i finansija", objašnjava Janković za EUpravo zato.

Izborom dve visoke političke predstavnice, objašnjava naša sagovornica, EU šalje snažnu poruku u domenu rodne ravnopravnosti, vodeći po tom pitanju rodno odgovornu politiku.

Međutim, uravnotežena zastupljenost muškaraca i žena potrebna je, ne da bi se ispunile kvote, već da bi odluke koje se donose bile balansirane.

"Pri tome, ‘balansirana’ politika, odnosno uravnotežena zastupljenosti oba pola, podrazumeva vođenje računa o kvalitetu kandidata - što podrazumeva da nećete nužno izabrati ženu isključivo zbog njenog pola, ali je razumljivo dati joj prednost ukoliko se radi o kandidatima istih ili sličnih kompetencija u slučaju narušenog rodnog balansa u određenim oblastima", ističe Janković.

I dalje prisutne prepreke

Uprkos napretku koji se vidi u izboru žena na ključne funkcije, i dalje postoje značajne prepreke, a među njima je svakako ona koja se odnosi na dinamiku rodnih uloga, što rezultira dispbalansom između privatnog i profesionalnog života.

Povratak strogim rodnim podelama u društvu nametnuo se ne kao evropski, već svetski trend. Žene su mnogo više opterećene kućnim poslovima, brigom o deci i starijim ili bolesnim članovima porodice i drugim tradicionalnim "ženskim" zaduženjima, pa i ne mogu da se posvete "ozbiljnim" poslovima, političkim aktivnostima i drugim društvenim angažovanjem".

Brankica Janković
Zorana Jevtic/Kurir Brankica Janković

S druge strane, smatra Janković, žene u politici su i dalje pod znatno većom lupom od muškaraca i njihove odluke, delovanje i postignuća se mnogo više preispituju.

"Često nedostaje čak i podrška najbližih, što sve dovodi do toga da žene nisu dovoljno ohrabrene da se uopšte bave politikom i da mnoge odustaju od ambicije da budu na nekoj funkciji", navodi poverenica.

Dosta dobra direktiva EU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podseća za naš portal na direktivu EU o ženama koja ima cilj uvođenje transparentnih procedura zapošljavanja u kompanijama, tako da najmanje 40 odsto neizvršnih rukovodećih mesta ili 33 odsto svih rukovodećih mesta zauzima nedovoljno zastupljen pol.

"Ali i na nivou EU bi trebalo da se ubrza i efikasnije primeni ova dosta dobra direktiva. Uz kvote i deklaracije, rekla bih da se na nivou cele Evrope moraju paralelno voditi politike koje ne marginalizuju potrebe i probleme žena. Vitalna je potreba svakog društva da menja štetne prakse tolerancije prema svakoj vrsti diskriminacije žena, a za promenu društvene paradigme su najvažnije kultura i obrazovanje. Promena svesti o pozicijama žena i muškaraca u društvu je ono na čemu još svi moramo mnogo raditi", smatra Janković.

Kakvo je stanje u Srbiji? 

Kada je Srbija u pitanju, broj žena u visokoj politici je takođe nedovoljan. Iako žene čine više od polovine stanovništva, broj predsednica opština i gradonačelnica u Srbiji je izuzetno mali. Kako nema zakonskog akta koji uređuje to da li će na čelu lokalnih samouprava u Srbiji biti žena ili muškarac, odluka je prepuštena strankama, odnosno muškarcima koji ih mahom predvode.

Zato smo pitali poverenicu na koji način podržati žene koje odluče da se u našoj zemlji bave politikom.

"Podržati ih možemo vaspitanjem i obrazovanjem, pružajući podršku i pokazujući solidarnost na svakom koraku, da im kroz mentorski rad, umrežavanje i druge podsticajne mere obezbedimo prilike da se od školskih dana aktivno uključe u rad mesnih zajednica i lokalnih samouprava".

Savete je, s druge strane, nezahvalno deliti,a ponekad to nije ni poželjno, smatra ona, ali korisno može biti podeliti iskustvo.

"Moje lično jeste da su vera u sopstvene kapacitete, otvorena i jasna komunikacija, upornost i bespoštedni rad presudni i dovode do rezultata, posebno na duže staze. Naravno, nije to uvek dovoljno i sam čovek, pa ni žena, teško može stići do nekog cilja bez podrške i to, pre svega, najbližeg okruženja koje je spremno da podrži i podstakne mladu ženu da sebi ne postavlja ograničenja niti robuje očekivanjima sredine i odustaje od svojih ambicija", priča nam Janković.

Ona dodaje i da ne smemo zaboraviti da je potrebno da se edukuju i emancipuju i muškarci, koji treba da budu oslonac i podrška ženama, jer svi moramo biti jednako svesni da ravnopravna podela uloga vodi ka napretku.

"Ne možemo osnažiti žene a da ne osnažimo muškarce, koji će u njima videti saveznika, prijatelja i partnera, u zavisnosti od odnosa u kojima se nalaze, ali iznad svega koji će u ženi videti ljudsko biće", ističe naša sagovornica.

Svakako je, zaključuje, za sve nas u Evropi važno da pitanje rodne ravnopravnosti vratimo na političke agende, ali tako da se ovim suštinski bavimo.

"Ne zaboravimo, zakoni i regulative su ipak samo mrtvo slovo na papiru ukoliko nema pravih žena i muškaraca na pravom mestu, da tim dokumentima udahnu život i dovedu do njihove primene".

(JA/EUpravo zato)