Proces pristupnja novih država članica zasnivaće se na zaslugama, istovremeno pružajući "opipljive podsticaje", navodi se u strateškoj agendi za period od 2024. do 2029. godine o kojoj su se na samitu u Briselu dogovorili lideri Evropske unije.

U agendi se navodi da nova geopolitička realnost naglašava važnost proširenja kao geostrateškog ulaganja u mir, bezbednost, stabilnost i napredak.

"Postoji nova dinamika u procesu proširenja. I EU i buduće članice sada imaju odgovornost da maksimalno iskoriste ovu priliku i da to jasno saopšte", navodi se i ističe da će EU podržati članice koje teže ispunjavanju kriterijuma za pristupanje putem odgovarajućih instrumenata.

Takođe stoji da će EU takođe podstaći reformske napore, posebno u pogledu vladavine prava, kao i regionalne integracije, dobrosusedske odnose, pomirenje i rešavanje bilateralnih sporova.

Na samitu su usvojeni i zaključci o Ukrajini, Bliskom istoku, bezbednosti i odbrani, konkurentnosti, migracijama, Crnom moru, Moldaviji, Gruziji, hibridnim pretnjama, borbi protiv antisemitizma, rasizma i ksenofobije.

Savet EU saopštava da će mapu puta unutrašnjih reformi odvijati paralelno sa procesom proširenja EU, kako bi se pripremile i EU i buduće države članice za vreme pristupanja.

Lideri EU usvojili su stratešku agendu, a nakon dogovora o agendi predložili su da aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dobije novi mandat na čelu EK, da estonska premijerka Kaja Kalas bude kandidat za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, dok je bivši portugalski premijer Antonio Košta predložen za predsednika Evropskog saveta.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)