Francuski birači izašli su u nedelju (30. jun) na birališta u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora koje je pre tri nedelje raspisao predsednik Emanuel Makron. Ovo je sažetak onoga što se dešavalo tokom, kako su ga mnogi politički predstavnici ali i mediji prozvali, istorijskog dana u Francuskoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je konačne rezultate parlamentarnih izbora. U prvom krugu parlamentarnih izbora Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,15% glasova ili više od 10 miliona glasova. Novi narodni front (koalicija ujedinjene levice) dobio je 27,99 odsto glasova i skoro 9 miliona glasova. Centristička alijansa Zajedno (u kojoj je stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona) je osvojila samo 20,76% glasova, odnosno skoro 7 miliona glasova.

Desničarski lideri Marin Le Pen iz Nacionalnog okupljanja rekla je da je demokratija progovorila, dok je Žardan Bardela, lider ove stranke, rekao da će ovi izbori izazvati najviše posledica od svih izbora u Francuskoj u poslednjih 60 godina.

Sledeće nedelje, ako njegova opcija osvoji apsolutnu većinu, Bardela je rekao da će biti premijer koji se fokusira na kupovnu moć, uspostavljanje reda i migracijsku politiku.

"To je istorijski izbor", rekao je.

"Odgovor je nedvosmislen i odgovor je jasan – glasali su za promene… Jasno je da je predsednička većina napuštena", istakao je Bardela.

Francuska, izbori
Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia Parlamentarni izbori u Francuskoj

Napomenuo je da želi da bude premijer "svih Francuza" koji poštuju ustav – u "kohabitaciji" sa predsednikom Emanuelom Makronom, ali "beskompromisan".

Obraćajući se pristalicama neposredno nakon što su objavljene prve procene, Marin Le Pen iz Nacionalnog okupljanja rekla je da je demokratija progovorila i dodala da su građani pokazali da žele da okrenu stranicu.

"Postoji potreba za apsolutnom većinom kako bi Žordan Bardela mogao da postane premijer. Nijedan Francuz neće izgubiti prava", rekla je ona, pozivajući pristalice "na mobilizaciju".

Makron "skoro zbrisan"

Marin Le Pen je rekla i da je tabor predsednika Emanuela Makrona "skoro zbrisan".

Pozvala je na osvajanje apsolutne većine u drugom krugu kako bi njena stranka mogla da "popravi Francusku i ponovo uspostavi jedinstvo", piše Kurir.

"Ništa nije dobijeno i drugi krug je odlučujući", rekla je Le Pen pristalicama i istakla:

"Potrebna nam je apsolutna većina kako bi za osam dana (predsednik) Emanuel Makron imenovao Žordana Bardelu za premijera".

Taktično glasanje iduće sedmice

Drugi lideri stranaka pozvali su građane da taktično glasaju u drugom krugu sledeće sedmice i odbace krajnju desnicu.

Francuski predsednik i lider levice Emanuel Makron pozvao je nakon debakla na izborima birače da se okupe iza "republikanskih i demokratskih" kandidata u drugom krugu koji se održava sledeće nedelje.

Makron je odmah posle objavljenih prevremenih izlaznih anketa razgovarao sa novinskom agencijom AFP.

Francuski predsednik je istovremeno pozdravio visok odziv birača u današnjem prvom krugu.

Makron je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu 7. jula.

Žan-Lik Melanšon iz tvrdo leve "Nepokorene Francuske" obećao je da će "povući" kandidate u regijama u kojima je njegova stranka osvojila treće mesto, kako bi dao veće šanse za poraz krajnje desnice, odnosno Nacionalnog okupljanja.

A u Francuskoj, neredi

Zbog ovakvog rezultata organizovane su demonstracije protiv francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, na koje je pozvala krajnja levica a oni su prerasli su u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona, preneli su francuski mediji.

Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora sa oko 34 odsto osvojenih glasova, objavio je portal ActuLyon.

Francuska, izbori
Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia Izbori u Francuskoj izazvali nemire na ulicama

Nalog medijske kuće Frontiere na platformi X prenosi da je nereda bilo i u Renu i Rije le Papu, a prenosi se i da je nereda bilo u predgrađu Pariza Bobinji.

Drugi krug i nova šansa

Odziv birača je projektovan na 67,5 posto, prema istraživanju organizacije Elabe – što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima od 1981. godine.

Pravo glasa u oba kruga ima više od 49 miliona građana. Građani sa pravom glasa biraju 577 poslanika od skoro 4.000 kandidata.

Jedan poslanik se bira u svakoj od 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga. Kandidat koji danas osvoji više od 50 odsto glasova automatski pobeđuje dok drugi krug sledi ukoliko nijedan kandidat ne osvoji više od polovine glasova.

Drugi krug glasanja je zakazan za 7. jul i tamo idu dva najbolje plasirana kandidata.

Predsednik Emanuel Makron, podsetimo, iznenada je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon uspeha krajnje desnice na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Ulog je veliki pošto bi smer kojim ide Francuska mogao da bude promenjen ukoliko Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin le Pen prvi put osvoji vlast.

Za apsolutnu većinu potrebno je 289 mesta.

(JA/EUpravo zato/Kurir)