Komesar EU za susedsku politiku i proširenje, Oliver Varhelji, od juče je u Beogradu, a u Srbiji će boraviti ukupno tri dana.

On se juče sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, dok mu danas i sutra predstoje brojni sastanci sa predsednikom Vlade, Milošem Vučevićem, potpredsednikom Vlade Sinišom Malim i ministrima za evrointegracije, Tanjom Miščević, rudarstva i energetike, Dubravkom Đedović Handanović, te ministrom građevinarstva, Goranom Vesićem.

Na sastanku sa Vučićem, Varhelji je istakao da se nada da će sledeća komisija videti Srbiju u Evropskoj uniji.

"Nadam se da će se pridružiti do kraja mandata, jer meni je jasno da će naredna komisija morati da bude komisija proširenja. Ona će morati sav napor i rad da usmeri na nove članice Unije, jer jasno je šta je članstvo donelo centralnoj i istočnoj Evropi i veoma smo ponosni na temeljne duboke promene i transformacije privreda i društava zemalja - članica. Dakle, sada mi pravimo sve alate, spremamo zamajac, kako bi naredna komisija mogla da donese rezultate", naglasio je komesar.

Vučić i Varhelji
Kurir/Petar Aleksić Vučić i Varhelji

On je ukazao na to da je već započeta realizacija plana rasta, a sa Vučićem je razgovarao kako da se što pre taj plan i sprovede.

"Nadam se da ćete moći prve rezultate tog plana rasta da vidite ovde u Srbiji, da onda odmah pređemo na plan ubrzanja procesa pridruživanja, ubrzanje reformi, realizacije uslova za pridruživanje kao i postizanje pristupa jedinstvenom tržištu, što znači donošenje koristi građanima i privredi i pre samog proširenja. Zato je ključno da se Plan rasta, ne samo realizuje, već i da ceo region to sprovede, jer plan neće funkcionisati ukoliko region ne funkcioniše kao jedno, zajedničkom-regionalnom tržištu nije moguće da pojedinačno pristupe zemlje već ceo region mora da se pridruži i onda će imati jednake uslove kao i same zemlje članice", pojasnio je Varhelji.

On je naveo da će zato ova postepena integracija, će biti ključna.

"Dakle, sve je to neophodno kako bi se ceo region brže integrisao. Ovaj program obezbediće dodatna finansijska sredstva, jer ovi napori i reforme, koštaju", naglasio je on.

Varhelji je istakao i to da je Evropski savet izdvojio dodatnih 6 milijardi evra u okviru ovog plana i sa tim paketom zajedno sa ekonomsko investicionim planom od 30 milijardi evra, Srbija i ceo region će imati koristi od intenziteta pomoći koji može da se uporedi sa onim intenzitetom pomoći koji zemlje članice dobijaju iz kohezionog fonda do 2027. godine.

"Takođe ste videli uspeh ekonomsko investicionog plana, nešto što je meni vrlo blisko, nešto što smo uradili kao nikada do sada, nešto što donosi rezultate. Videli smo to već u Srbiji, ogromnu modernizaciju železničkog sektora i 2,2 milijarde investicija u brzu železnicu. Takođe smo videli elektrotransmisione mreže Srbije jer ekonomsko investicioni plan je dao rezultate. Dragi predsedniče, takođe želim da iskoristim ovu priliku da vas podstaknem da nastavite da radite na evropskom putu. Sada kada imamo sve instrumente pri ruci, mislim da postoje brojne mogućnosti da Srbija ubrza svoj rad", obratio se on Vučiću.

Naglasio je jasno da su nam potrebne demokratske reforme, u oblasti vladavine prava kako bi mogli da idemo dalje sa procesom proširenja.

"Naravno ne možemo zaboraviti potrebu dodatnog usklađivanja spoljne politike, to je nešto o čemu smo razgovarali i potrebno nam je da se Srbija uskladi i sve više usklađuje sa spoljnom politikom EU", istakao je on.

Predsednik Vučić je zahvalio komesaru na svim planovima koje je doneo u Beograd.

"Tu nije reč samo o novcu, reč je o strukturnim reformama od kojih građani Srbije mogu da imaju samo boljitak, dobitak i bolji život. Mi ovde govorimo o važnim stvarima koje mi moramo da napravimo i ja sam razgovarao o tri, ne lake, ekonomske stvari za nas vezane za to jedinstveno tržište, a koje se tiču državne pomoći, viznog režima i razdvajanja preduzeća u okviru naših javnih preduzeća, da bismo mogli da isporučimo najbolje rezultate", naveo je Vučić.

On je naveo da ima niz stvari koje nije lako, ali je neophodno rešiti kako bi građanima bilo bolje.

"Oko državne pomoći i javnih nabavki, zatim, da ljudi koji plaćaju doznake, a ima ih mnogo iz inostranstva, ne bi morali da plaćaju posebne takse i tu bi uštede čak i oko 20%. Predložili smo otvaranje takozvanih zelenih linija za naše kamione,  pokrenuli ukidanje takozvane PEM konvencije za zemlje koje nisu članice Evropske unije, što je strašno važno, a sada su nam potrebni i proizvođači električnih automobila, naveo je, između ostalog, predsednik.

On je naglasio da mnogo toga moramo da uradimo, ali to će značiti, kako je kazao, dramatičan skok za našu zemlju što se tiče ekonomije, životnog standarda, penzija, plata...

"S Evropskom unijom 2023. godine imali smo ukupnu trgovinsku razmenu 50,8 milijardi, od toga čak 24,8 milijardi je bio izvoz, 95% pokrivenost uvoza izvozom, što nikada ranije nije bio slučaj i veoma sam ponosan na to, kazao je Vučić.

Komesar će se u okviru posete sastati sa ministrom spoljnih poslova, Markom Đurićem, unutrađnjih poslova - Ivicom Dačićem, te predsednicom Narodne skupštine, Anom Brnabić.

U okviru posete, predviđen je njegov susret sa šefovima poslaničkih grupa vladajuće kalicije i odmah nakon toga i sa šefovima odborničkih grupa opozicije.

Osim Beograda, posetiće i Novi Sad i Suboticu.

Teme sastanka su brojne a jedna od njih je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju kojim se uspostavlja Evropski savet provrednih komora i poslovnih udruženja.

(M.A./EUpravo zato)