Evropski komesar za proširenje i susedstvo, Oliver Varhelji, putem video poruke je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da se obrati prisutnima okupljenima povodom pokretanja projekta "EUpravo zato".

Pozdravio je ovu inicijativu jer je, kako je rekao, njen primarni cilj da unapredi razumevanje između Srbije i EU i da približi Srbiju EU.

Oliver Varhelji
EUpravo zato Oliver Varhelji

"Veoma je značajno ulagati u direktnu komunikaciju sa građanima i preduzećima o koristima integracije Srbije u EU, budući da je Evropska unija i dalje najveći trgovinski i investicioni partner Srbije, glavni pružalac finansijske pomoći ovoj zemlji i ključni partner u podršci razvoju i reformama koje su u toku", kazao je komesar.

On je dodao da je Srbija, kao najveći primalac EU pomoći u regionu Zapadnog Balkana, samo prošle godine primila više od 330 miliona evra bilateralne pomoći iz IPA fondova.

"Takođe, Srbija je primila preko milijardu evra EU pomoći samo u energetskom sektoru. Prošle godine, naš paket podrške za energetiku pomogao je ublažavanju uticaja visokih cena energije na domaćinstva i preduzeća u Srbiji u namenskom iznosu od 165 miliona evra. Do sada smo obezbedili investicije u ukupnom iznosu od 5,9 milijardi evra, uključujući 1,1 milijardu evra u vidu EU grantova za ključne infrastrukturne projekte u okviru Ekonomskog i investicionog Plana EU", naveo je Varhelji.

On je naveo još neke konkretne primere od kojij Srbija ima veliku korist:

"Zajedno gradimo vetroelektranu Kostolac, gasni interkonektor Srbija-Bugarska, Dečju univerzitetsku bolnicu Tiršova II u Beogradu i železnički projekat Koridor X, koji povezuje Beograd i Niš prugom brzine 200 km na sat. Takođe, prošle godine Srbija se pridružila programima jedinstvenog tržišta i Digitalne Evrope, koji podržavaju mala i srednja preduzeća u poboljšanju njihove konkurentnosti, kako bi bila dobro pripremljena za jedinstveno tržište EU. Od oktobra su takođe snižene takse za roming između EU i Zapadnog Balkana i biće smanjivane i u narednim godinama".

Naglasio je da su ovo samo neki od brojnih primera koristi koje ovaj plan donosi građanima i ekonomiji Srbije i kazao da je u pripremi još ozbiljnih prilika za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkana.

"EU je svesna da nije dovoljno čekati zemlje koje teže ka priključenju EU da joj se približe. Mi moramo preuzeti odgovornost da ih približimo EU. Imajući ovo na umu, u novembru prošle godine smo predložili naš Plan rasta za Zapadni Balkan. Plan ima za cilj da približi Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU, produbi regionalnu ekonomsku integraciju, ubrza osnovne reforme i poveća finansiranje. Plan će imati pozitivan i direktan uticaj na živote građana Srbije i mogao bi ponuditi više mogućnosti da se pokažu konkretni rezultati pomoći i saradnje EU", pojasnio je komesar.

On je poručio da je Komisija je spremna da podrži trud Srbije uložen u napredovanje pregovora o pristupanju i uvođenju naše zemlje u EU.

"Mi računamo na Srbiju kao iskrenog evropskog partnera i saveznika, koji stoji uz nas po pitanjima zajedničkih vrednosti, bezbednosti i prosperiteta", zaključio je Oliver Varhelji,  evropski komesar za proširenje i susedstvo.

 (M.A./EUpravo zato)