Nakon sednice Odbora za spoljne poslove na kojoj se razgovaralo o proširenju, Varhelji je rekao da samo kroz takve korake može da se održi nivo motivacije da se krene napred.

"Ako ima napretka, mora biti prepoznat. Zbog toga ostajemo pri svom predlogu da otvorimo sledeći klaster. Samo kroz ove korake možemo održati nivo motivacije da idemo napred. Zato treba ići napred i sa Srbijom", rekao je on.

Varhelji je rekao da poslednji događaji na KiM ne olakšavaju Savetu da proceni aplikaciju, kada je u pitanju zahtev Prištine za članstvo.

"Mi smo to izrazili mnogo, mnogo puta. Kad god Savet poveri Komisiji da da svoje mišljenje o aplikaciji, mi smo spremni da to učinimo. Ali takođe vrlo jasno vidimo da umesto deeskalacije vidimo da se pojavljuju novi elementi eskalacije", rekao je Varhelji.

Oliver Varhelji je tokom foruma "EU se susreće sa Balkanom" u Sofiji kazao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je pre moguće i da bi sledeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata.

Naglasio je da je Srbija napredovala i da je potrebno da EU nastavi pristupne pregovore sa njom.

"Imamo jedan klaster spreman za otvaranje već dve godine. Dok reforme moraju da se nastave, trebalo bi da se otvori Klaster o konkurenciji i inkluzivnom rastu", rekao je on.

Govoreći o situaciji na KiM, upozorio je da je "Kosovo u stalnoj krizi u poslednjih godinu dana" i poručio da je potrebno da vlada u Prištini pruži konstruktivniji pristup u rešavanju svih zahteva EU za deeskalaciju situacije.

Po pitanju Plana rasta za Zapadni Balkan EU želi da promoviše primenu svih dogovora postignutih u okviru dijaloga.

"To bi trebalo da bude podsticaj za region da poveća svoj ekonomski rast i poveća socio-ekonomsku konvergenciju sa EU. To je i sredstvo za ubrzavanje reformskih agendi u ovim zemljama, kako bi im se olakšalo sprovođenje reformi", rekao je Varhelji.

Dodao je da će EU do 2027. moći da isporuči "90 odsto pomoći Zapadnom Balkanu", što, kako je naveo, znači da od te godine Zapadni Balkan neće imati izgovor da kaže da nije spreman za članstvo u EU.

Varhelji je ocenio da je veliko dostignuće to što su Savet EU i Evropski parlament prošle nedelje postigli privremeni sporazum o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

"Kada ga formalno odobre EP i Evropski savet, pokrenućemo točkove kako bismo mogli da usvojimo ovogodišnje reformske agende neposredno pre kraja letnje pauze, kako bi prve isplate mogle da budu realizovane pre toga", rekao je Varhelji.

(M.A./Euronews.rs)